Tamperelaiset koululaiset osaavat ajatella ihan itse

Joillekin tällä palstalla kirjoittaville on ehkä ihan mahdoton ajatus, että nuoret ajattelevat asioista itsenäisesti. Viime päivinä varsinkin perussuomalaiset ovat väittäneet, että tamperelaisen koulun oppilaat olisi ”aivopesty” ja tuloksena aivopesusta oli juliste, joka esitti Huhtasaaren ja Halla-ahon ei niin mairittelevassa valossa. Tiedä sitten miksi nuoret halutaan nähdä aivottomina idiootteina? Jos julisteen tekijät ovat sitä mieltä, mitä julisteessaan esittävät, niin sitten ovat, eikä siihen pitäisi olla aikuisilla mitään lisättävää. Toki kritiikkiä voi esittää, mutta nuoret lopulta ajattelevat asioista ihan itse. Eivät he mitään ohjelmoituja robotteja ole.

Nuoria moititaan – toisinaan myös syytetään – flegmaattisuudesta ja tietämättömyydestä. Sitten kun nuoret osoittavat valveutuneisuutta, niin se ei kelpaakaan; ei ainakaan poliittisen kentän oikeimmalle laidalle. Nuoret ovat hyvinkin perillä siitä mitä heidän ympärillään tapahtuu ja miksi. Samaa ei voi sanoa monesta aikuisesta.

Mahtaa olla kova paikka, kun perussuomalaisten ideologinen propaganda ei vetoa nuoriin? Jos persujen kannatus arvioidaan aivan yläkanttiin, niin päästään lukuun kymmenen prosenttia. 90 prosenttia siis kannattaa muita kuin persuja. En tiedä, onko nuorten kohdalla tehty kannatusta koskevia mielipidemittauksia.. Kannatus saattaa olla korkeintaan parikymmentä prosenttia ja myös se arvio menee ihan yläkanttiin. Se mitä nuoret ajattelevat nyt, on huomisen politiikkaa. Siinä touhussa persut ovat jo nyt vähemmistössä.

Julistejupakan yhteydessä persudosentti Luukkanen sanoi, että kouluissa ei tarvita muinaisen Teiniliiton kaltaista organisaatiota. Totta, ei tarvitakaan. Ei sellaista ole edes kehitteillä. Tosin Luukkanen esittää taas todellisuudesta vieraantuneita ja selvästi epätosia väitteitä.

Silloin kun Teiniliitto oli väitetysti voimissaan 70-luvun puolivälissä, niin se ei näkynyt millään tavoin koulussa, ei ainakaan tuossa Sammon koulussa, joka silloin tunnettiin nimellä Sammon Yhteislyseo. Tämä vain yhtenä spesifinä esimerkkinä.

Tuon koulun entisenä oppilaana en muista, että Teiniliitto olisi millään tavoin propagoinut koulussa. En tuntenut ketään, joka olisi ollut mukana Teiniliiton touhuissa ja Sammon Yhteislyseo oli sentään iso koulu, parhaimmillaan (vai pahimmillaan?) yli tuhannen oppilaan oppilaitos. Kai joku edusti koulua, jossain Teiniliiton touhuissa, mutta se ei vain näkynyt missään.

Ihan ensimmäisissä kouluneuvostovaaleissa porvarit ja sitoutumattomat saivat aivan murskavoiton. Myöhemminkin sosialisteilla oli korkeintaan yksi paikka ja sekin oli demarien listalta. Oppilaita ei kiinnostanut kouluneuvostossa olevien opettajien poliittiset vakaumukset. Kukaan ei kysellyt opettajilta heidän vakaumuksestaan.

Teinliitto ja erityisesti vasemmistolainen politikointia oli marginaalinen ilmiö Sammon Yhteislyseossa. Ehkä joku on jo tutkinut sitä, miksi porvarit saivat paljon kannatusta 70-luvun koululaisten keskuudessa. Olisi ihan mielenkiintoista kuulla millaisiin johtopäätöksiin on tultu.

Persujen ideologialle käy kuin vasemmiston ideologialle muinaisella 70-luvulla. Vasemmisto piti kovaa ääntä omasta ”edistyksellisyydestään”, mutta nuoriso ei oikein lämmennyt ääriaatteelle. Kovasta mölystä johtuen ”aate” näytti vahvemmalta kuin se todellisuudessa oli. Dogmaattisuus, olipa sitten kyse uskonnollisesta tai poliittisesta dogmaattisuudesta, ei juuri vetoa nuoriin. Nuorille taitaa olla tärkeintä ajattelun ja toiminnan vapaus, eikä dogmaattisuutta voi oikein sovittaa yhteen vapauden ideaalin kanssa. Nuorison väitetään olevan aivan tärviöllä, mutta hyvinhän nuoret ovat pärjänneet sukupolvesta toiseen.

Kun oma propaganda kääntyy puoluetta vastaan, se peli oli sitten siinä. Näin on käynyt persuille viimeisimmän tempauksen yhteydessä. Nuoretkin ovat hyvin perillä siitä, millaisia persut ovat. Persujen kohtalona nuorison keskuudessa taitaa olla muinaisen Teiniliiton kohtalo. Pelkkä aatteenpalo ei riitä kovin pitkälle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu