Kansallismielisten pakkomielteisyys Orwellin mukaan

Toukokuussa 1945 George Orwell julkaisi tekstin Notes on Nationalism. Teksti on yhä edelleen ajankohtainen.

Orwell toteaa nationalismin olevan pakkomielteistä ja hän perustelee argumenttiaan mm. seuraavasti:

Juuri kukaan kansallismielinen ei puhu tai kirjoita muusta kuin oman ”valtayksikkönsä” ylivertaisuudesta. Kansallismielisen on jotakuinkin mahdotonta piilottaa suuntautumistaan. Pienikin kritiikki omaa yksikköä kohtaan tai kilpailevan ajattelun kiittäminen, johtaa epämukavuuden tunteeseen, josta kansallismielisen on peräydyttävä nopeasti. Jos yksikö on esimerkiksi jokin olemassa oleva maa, kansallismielinen julistaa yksikön ylivertaisuutta ei pelkästään sotilaallisesti vaan myös poliittisten hyveiden tasolla. Sama pätee tuon yksikön kieleen, kirjallisuuteen, muuhun taiteeseen ja urheiluunkin.

Kansallismielinen kiinnittää myös huomiota asukkaiden fyysiseen kauneuteen, ilmastoon, maisemaan ja ruokakulttuurin. Kaikki nämä ovat ylivertaisia. Kansallismielisellä on sentimentaalinen suhtautuminen mm. lippuihin. Kansallismielisellä näyttäisi olevan pakkomielle siitä mitä uutisotsikot sanovat ja missä järjestyksessä juuri hänen yksiköstään.

Kansallismielisellä on kyky olla näkemättä samankaltaisuuksia joukossa faktoja. Samoin kansallismielisellä on kyky sulkea korvansa faktoilta, olivatpa faktat hänen näkemystään puoltavia tai ei. Edelleen kansallismielinen on kyky olla näkemättä oman puolensa tekemiä rikkeitä ja rikoksia. (Tässä kohtaa Orwell esittää pitkän listan alkaen kidutuksista)

Menneisyys vaivaa kansallismielistä ja tästä johtuen menneisyyttä täytyy muuttaa. Kansallismielinen viettääkin merkittävän osan aikaansa fantasiamaailmassa, jossa tapahtumat tapahtuvat juuri siten kuin kansallismielisen mukaan niiden pitäisikin tapahtua. Kansallismielinen pyrkii saamaan historiankirjoihin oman fantasiansa aina kuin se suinkin on mahdollista.

Realiteettien pakeneminen ja välinpitämättömyys faktoja kohtaan edellyttää kansallismieliseltä näiden hänen kannaltaan ikävien tekijöiden pakkomielteistä poissulkemista.

Sanoi tuo Orwell artikkelissaan muutakin, mutta tämä tällä kertaa.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu