IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Kansallismielinen moraalipaniikki

Edellisessä Puheenvuoron kirjoituksessani viittasin Marja Valkosen artikkeliin Jussi Pakkasvirran ja Pasi Saukkosen toimittamassa artikkelikokoelmassa Nationalismit (2005). Tämä on myös jatkoa 9.8.2018 julkaistuun puheenvuoroon kansallismielisten misogyniasta.

Marja Valkosen kirjoitti:

Vaikka naiset ovat osallistuneet kansakunnan henkiseen ja aineelliseen rakentamiseen siinä missä miehetkin, ei naiseus ole mahtunut nationalistisen ajattelun ytimeen./…/Kansallisen miesideaalin taustalla olivat maamiehen ja sotilaan fyysiset hyveet. Naiskuvassa puolestaan vaikutti kaksi erilaista split-ilmiötä: naiseus jakaantui yhtäältä hyvän ja huonon äitiyden ja toisaalta siveyden ja siveettömyyden rajalinjaa pitkin.

Nationalistisen retoriikan ylläpitämässä työnjaossa naisen tehtävä oli huolehtia kansakunnan uudistamisesta: hän oli kodin vaalija ja soturien äiti. Jos nainen tietoisesti luopui velvollisuuksistaan vaikkapa jättäytymällä perheettömäksi, hän petti isänmaansa. Jos hän taas hoiti velvollisuutensa huonosti, kansakunta heikkeni siveellisesti. Katsottiin myös, että muukalaisille antautuneiden naisten jälkeläiset heikentävät suomalaista rotua. Huono äiti ja siveetön nainen olivat kansakunnan pettureita, sen sisäisiä ”toisia”.

Sota-ajan kansallismielisten naiskuvasta Valkonen sanoi:

Kansakunnan puhtaus kotirintamalla oli tuolloin uhattuna sekä venäläisten sotavankien että saksalaisten aseveljien taholta: jälkimmäisillä oli suomalaisiin sotilaisiin verrattuna puolellaan muun muassa komeammat univormut ja runsaat muona-annokset.

Suomen miesten kokiessa sodan vaivat ja ahdingot rintamalla, suomalainen häpäisee kotirintamalla kunniansa ja maansa kunnian. (Pohjolan työ, syksy 1941)

Häpeä! Kansallinen häpeä! Miten turvataan voiton hedelmät? Miten kasvatetaan uusi sukupolvi? Mistä olemassaololle välttämätön siveellinen ryhti – isien sankariteoissa vai äitien riettaudesta? Rotupuhdas kalevalainen kansa on säilynyt tässä maassa läpi myrskyjen! Älä anna heikkojen pilata rotuamme! (Rovaniemi, 5.11.1941)

Huolestuneet miespuoliset kansalaiset päätyivät pohtimaan radikaaleja toimenpiteitä naisten suojelemiseksi näiden omalta heikkoudelta. Ehdotettiin esimerkiksi yöaikaisen ulkonaliikkumiskiellon laajentamista siten, että alle 45-vuotiaat naiset eivät saisi liikkua ulkosalla kello 20 jälkeen.

Samanlaisia kaikuja löytyy nykyistenkin kansallismielisten puheista ja kirjoittelusta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Eikös se ole miesten biologinen tarve varmistaa omien geenien lisääntyminen? Jokainen vieraalle karannut munasolu on mieheltä pois. Ja jos nyt ei itseltä, niin ainakin naapurilta.

Toimituksen poiminnat