IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Kansallismielinen misogynia

Kun on seurannut kansallismielisyyttä koskevaa debattia eri keskustelupalstoilla (myös Puheenvuorossa), niin yksi piirre on ollut aika ajoin esiin puskeva misogynia. Mitä konservatiivisempia näkemyksiä joku kansallismielinen esittää, sitä viistompi hänen näkemyksensä naisen asemasta on.

Suomalaisen kansallismielisyyden pioneereilla, Snellmanilla ja Topeliuksilla, oli heilläkin aika viistot näkemykset naisista. Tässä mielessä nykyisetkin kansallismieliset pyrkivät ylläpitämään maskuliinista hegemoniaa.

Anne Ollila kartoittaa kirjassaan Politikoiva nainen on miehelle kauhistus. J.V. Snellmanin perhekäsitys (1990) perheen ja naisen asemaa valtiossa.

Ollila teesi Snellmanista on suunnilleen seuraava: Snellmanin mielestä perheen tärkein tehtävä on tulevien kansalaisten kasvattaminen. Lapset eivät kuitenkaan olleet olemassa vain valtiota varten, vaan he olivat vanhemmilleen tae kuolemattomuudesta. Valtion ja perheen välillä vallitsi riippuvuussuhde: perhe tarvitsisi valtiota, kuten valtio tarvitsi perhettä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että kun valtio suojeli perheiden omaisuutta sekä oikeuksia, perheet ylläpitivät vastavuoroisesti valtiota kasvattamalla lapset isänmaallisiksi ja siveellisiksi. Hyvä perheenisä oli Snellmanin mukaan myös hyvä kansalainen ja isänmaan ystävä, joka lisäksi huolehti perheen elatuksesta ja raha-asioista.

Kuitenkin lasten kasvatus oli ensisijaisesti naisen vastuulla. Snellman piti lasten kasvatusta naisen luonnollisena tehtävänä, koska nainen halusi onnea. Perhe on naiselle päämäärä, mutta mies säilyttää subjektiivisen vapautensa ja hänellä on velvollisuuksia kansalaisyhteiskunnassa. Tämän työnjaon mukaisesti nainen edustaa perhettä kansalaisyhteiskunnassa ja naisen tehtävä on huolehtia kodista.

Snellmania paremmin ei selviä Topeliuskaan. Topelius möläytti: Emansipeerattu nihilistinen naisylioppilas ilman uskontoa ja isänmaata olisi meidän maassamme miltei mahdoton, koska tapa sellaisen tuomitsisi, ja tapa on naisen laki.

Jussi Pakkasvirran ja Pasi Saukkosen toimittamassa artikkelikokoelmassa Nationalismit (2005) todetaan taas seuraavaa: Nationalistisen retoriikan ylläpitämässä työnjaossa naisen tehtävä oli huolehtia kansakunnan uusintamisesta: hän oli kodin vaalija ja soturien äiti. Jos nainen luopui velvollisuuksistaan vaikkapa jättäytymällä lapsettomaksi, hän petti isänmaansa. Jos hän taas hoiti velvollisuutensa huonosti, kansakunta heikkeni siveellisesti

Noista em. teoksista löytyy paljon muutakin mielenkiintoista. Nykyisten kansallismielisten naisia koskevat näkemykset näyttävän olevan linjassa 1800-luvun misogynisten näkemysten kanssa, mikä ei oikeastaan ole lainkaan yllättävää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

vastaavilla assosiaatioilla ja perusteluilla sinut maailmankansalaisena saisi näyttämään siltä, että olet kolonialismin kannattaja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Nämä miesoletetut mielestään feministit ovat ruotsalaisiakin naisoletettuja feministeiksikin itseään luulevia naurettavampia.

Käyttäjän AbdullahNassir kuva
Abdullah Nassir

Nainen ja mies ovat parhaimmillaan tiimi joka täydentää toisiaan eivät vihollisia. Mitä vikaa on lasten kasvatuksessa?

Globalismi tarjoaa oivan keinon monikansallisille suuryrityksille orjuuttaa kaikki kansat halpatyövoimakseen.

Kansallisvaltiot ovat monesti toimineet tulppana suoranaiselle työvoiman riistolle. Jos kansallisvaltioita heikennetään tai poistetaan rosvoparoonit palaavat valtaan.

Rajat auki porukka ei ajattele ite!

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Olisiko sinulla tarjota jotain konkreettista esimerkkiä nykyajan kansallismielisten misogyniasta. Itse en ole sellaista havainnut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

1800-luvun kansallismieliset olivat vielä kristinuskon vaikutuspiirissä. Tällöin on luonnollista, että heidän perhearvoihinsa oli jäänyt jotakin jäljelle kristinuskosta.

Modernit kansallismieliset lienevät jo jättäneet taakseen kristilliset arvot ja samalla myös luonnonoikeuden mukaiset järjestykset. Näinhän tapahtui jo Natsi-Saksassa, jossa pidettiin yllä jopa ihmissiittoloita.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

ideologioiden kehityksessä on taistelua meemitilasta. Jos jokin asennoituminen tai ilmaisurekisteri (esim. sovinismi) jää vapaaksi, sille löytyy ottajia. Lisäksi poliittinen suuntautuneisuus lienee suuressa määrin biologista. Konservatiivi on "hygieenikko", haluaa kaiken olevan pihdasta ja on varovainen valinnoissaan, kun taas "libertaari" syö mansikat huuhtelematta ja kokeilee kaikkia mömmöjä heti kun tarjotaan.

On helppo nähdä, että kummallakin asennoitumisella on hyvät ja huonot evolutiiviset puolensa. Siksi politiikan koko spektriä pitäisi sietää (vapaamielisesti).

Kun libertaari saa konservatiivisuustartunnan, häntä alkaa inhottaa konservatiivipää. Minusta esim. kokoomukselaisissa oli aina jotain ylihuoliteltavaa puttepossumaisuutta. Ymmärrän hyvin, että konservatiivi näkee toisen äärilaidan jotenkin likaisina. Ja vapaamielisyysporukassa huomioidaan konservatiivien inhoreaktioiden väkivaltainen sivujuonne.

Jollain tavalla tässä pitäisi pärjätä yhdessä, sillä Äiti Luonto on saattanut asettaa keskiarvon oikein.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Jos kansallismielisistä puhutaan niin näiden harjoittama verkkohäirintä on naisiin kohdistuvana usein seksuaalissävytteistä ja intensiivisempää kuin miehiin kohdistuvana. Esimerkkinä journalistien häirintä:

"IPI:n havaintojen mukaan verkkohäirintä on Suomessa sukupuolittunutta. Vaikka sekä mies- että naistoimittajat ovat joutuneet yhtä usein hyökkäysten kohteeksi, ovat naistoimittajiin kohdistuvat vihakampanjat huomattavasti intensiivisempiä ja raaempia."

https://journalistiliitto.fi/fi/ipi-toimittajien-v...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Konkretia puuttuu tuostakin. Millä tavalla raaempia? Miten häirinnän raakuutta tai intensiivisyyttä on mitattu?

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Tuntemieni naisten kohdalla tyypillisesti viesti on "lyön tavatessa mamupatjaa koko 100 kilon painolla toivottavasti mamujengi raiskaa hänet"

Toki itsekin olen saanut uhkauksia, kuten kaksintaisteluhaasteen. Naisten kohdalla teksti on usein vielä graafisempaa.

Toimituksen poiminnat