IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Kansallismielisten keksityt traditiot

Kansallismieliset ovat hyviä keksimään kansallisia traditioita, mutta hyvin harva traditio kuitenkaan on millään tavoin uniikki ja jollekin ”kansakunnalle” tyypillinen. Jo pelkästään kansakuntakin on käsitteenä problemaattinen, toisinaan myös paradoksaalinen.

Eric Hobsbawnin ja Terence Rangerin toimittamassa artikkelikokoelmassa Invented traditions (1983) kartoitetaan keksittyjä kansallisia traditioita ja niitähän riitti.

Em. teos on sekä hauska että valaiseva katsaus traditioihin. Hugh Trevor-Roperin kirjoittamassa osuudessa osoitetaan, että skottimiesten kiltti ei ole mitenkään skotlantilainen traditio. Kiltti klaaniväreineen ja – kuvioineen on itse asiassa varsin myöhäinen ilmiö, johon ulkomaiset vaikutteet ovat vaikuttaneet suuresti.

Erityisesti vuodet 1870 - 1914 ovat Euroopassa olleet keksittyjen traditioiden kulta-aikaa. Suomessakin kehiteltiin kaikenlaista kansallisromanttista traditiota lähinnä eri alojen taiteilijoiden toimesta. Tällaisia keksittyjä traditioita löytyy kaikista nykyisistä eurooppalaisista valtioista.

Yritin oikein miettiä, mikä mahtaisi olla suomalaiskansallinen traditio, mutta en keksinyt ainuttakaan. Kaikesta mikä mieleen tuli, löytyi jokin variaatio jostain päin maailmaa.

Ruokakulttuurista tuli lähinnä mieleen kalakukko. Tosin sekin on maantieteellisesti pienen alueen perinne, eikä täten mitenkään suomalaisuudelle tyypillinen. Tiedä sitten löytyykö kalakukosta jokin variaatio jostain muualta?

Michael Billig puolestaan tarkastelee teoksessaan Banal Nationalism (1995) etnosymbolien arkipäiväistämissä ja uudelleentuottamista ilman että asiaan edes kiinnitetään huomiota. Sellainen toisaalta edellyttää revisionistista historiankirjoitusta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mämmi ? ( kansallinen ylpeyden aihe ) eikä mämmikään muuten ole alkujaan suomalainen.

Toni Rintala

"Kaikesta mikä mieleen tuli, löytyi jokin variaatio jostain päin maailmaa."

Tietysti muut kopioivat toisten traditioita, ja ehkä sekoittavat niihin vähän omaa.
Onhan mekin kopioitu mm. Halloween ja ystävänpäivä. Tosin niitäkään ei kopioitu alkuperäisestä lähteestä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ihmisyhteisöt ottavat vaikutteita toisiltaan. Erilaiset tavat ja traditiot vaeltavat. Tuollaiset vain yhdessä yhteisössä vallitsevat traditiot ovat mahdollisia vai eristetyissä populaatioissa ja niissäkään ne eivät ole todennäköisiä, koska ihmislajilla on yhteiden geneettinen perusta.

Kirjoituksen ajatusvirhe on itse asiassa siinä, että siinä näytään kuvittelevan, että kansallisuus tai kansallinen identitetti olisi pelkistettävissä yhteen tai kahteen pelkästään kyseiselle ryhmälle ominaiseen tapaan tai temppuun.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Että traditioita esiintyy, sehän kertoo jo jotain ihmisten tarpeista. Jos niitä Suomessa keksittiin erityisen paljon kansallisromanttisella kaudella, josta sitten seurasi kansallinen itsenäisyys, niin tämähän antaa jo hyvän syyn kansallismielisille vaalia hyödyllisiä perinteitämme.
Koska blogistilla tuntuu olevan ongelma tässä, niin entä sitten.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kirkko hävitti tehokkaasti meidän traditioita ristiretkien ja 1800-luvun välillä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kyllä suomalaisuus on pyllystä. Se on NIIN keksittyä ja muilta varastettua, että. Kielletään suomalaisuus! Ai niin, mutta ensin keskustellaan, mitä se on. Miksi? Kun sitä ei ole olemassa. On vain ruotsalaisia, englantilaisia jne. Suomalaisia ei ole olemassa. Saunat, mämmit, joulut ja juhannukset on pyllystä. Ihan skeidaa. Kaikki muut tekevät sen paremmin. Kaikki tuontijutskat on vaan parempaa. Unohdetaan Suomi ja ollaan joku muu. Tää on niin pyllystä, koko Suomi. Kun ollaan joitakin, ihan sama ketä, niin vasta silloin on kaikki, ah niin hyvin. Muistetaan nauraa ja ivata niitä kaikkia, jotka puhuvat Suomesta. Kielletään koko sana. Hyi helvatta, miten ne kehtaa?

Sekö oli blogin pointti?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Traditioon ei millään lailla liity ainutkertaisuus. Naapurikansoilla voi aivan mainiosti olla samoja tai samankaltaisia traditioita. Niitä voi löytyä myös kauempana asuvien kansojen tavoista.

Useat kansat syövät, pukeutuvat, musisoivat jne. ja toiset kansat ovat tehneet niin ennen toisia.

Aivan kaikki mitä ihmisinä keskenämme teemme - kulttuuri - on keksittyä. Kiltti itseasiassa on skottilainen traditio vaikka vastaava idea "alunperin" (mitä ikinä sillä yritetäänkään tarkoittaa) esiintyisikin jossain aikaisemmin. Skotit ovat sen traditiokseen ottaneet joten sitä se on.

Yhtälailla voidaan sanoa että vaikkapa juhannuskokko on suomalainen traditio vaikka nuotiot ja kokot varmasti ovat olleet mukana historiassa ties missä ja kuinka kauan ennen suomalaisia. (Ja keskikesän juhla jne.)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Voisiko blogisti tai joku muu esittää jonkin tradition (ei kansallismielisen) joka ei ole "keksitty"? Tai ylipäätään mitään kulttuuriin liittyvää joka ei olisi "keksittyä"?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Blogisti maalailee hyvin leveällä pensselillä ja on melko tyypillinen eurosentrikko.

Kiinan Lijiang on naxi-kulttuurin keskus. Lijiangin naxi-orkesteri soittaa maailman vanhinta elävänä säilynyttä musiikkia. Mm. Norjan edesmennyt, monin tavoin sivistynyt kuningas Olav kutsui orkesterin säännönmukaisesti vierailulle.

Löydän Kiinasta lukemattoman määrän traditioita, joita Kiinankaan kansallismieliset eivät ole ”keksineet”. Luoyangin pioni-juhla keväällä on ajanlaskuamme vanhempi.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mitäs kritiikkiä tuo on? Kaikkihan on maailmassa keksittyä. Keksitty traditio on sikäli hyvä, että sen voi muotoilla nykypäivään soveltuvaksi.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Minä aloin vajaa vuosi sitten tekemään kansallispukua ja siinä samalla olen lueskellut ja katsellut kuviakin aiheesta. Kansallispukuja on joka puolella maailmaa, mutta niin ne vaan tunnistaa mitkä ovat suomalaisia, eikä niitä sekoita edes lähialueiden pukuihin. Toki voi sanoa, että puvut on keksitty, kun ne taltioitujen aineistojen pohjalta on koottu. Mutta se aineisto, se on kerätty puvun nimen mukaiselta alueelta Suomesta.

Vai onko se niin, että kaikkialla ihmiset vaatettavat itsensä, ja se on vaate, joka on alkuperäistä ja kaikki on siitä muunnelmaa...??

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Itse olen myös feresin tehnyt omin pikku kätösin. Karjalaisen naisen asu, jolla mielenkiintoinen tarina.

http://www.ortodoksi.net/index.php/Feresi_ja_saraf...

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Iso kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Kurssilla, jossa olin aloittamassa pukuani, tehtiin myös feresejä eli olen ollut tietoinen siitä, mutta nyt sitten sain hienon tietopaketin aiheesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mahtava projekti tehdä itselleen kansallispuku.
Keksityissä traditiossa ei tarvitse olla mitään vikaa. On vaan hyvä tiedostaa että ne ovat keksittyjä.
Minusta se että asumme tällä maantieteellisellä alueella ilman muuta vaikuttaa estetiikkaamme. Hurjat vuodenaikojen muutokset ja kosolti viistoa valoa.
Toinen mikä vaikuttaa on maisema. Se että esim Helsingistä on poistettu tundramaiset näkymät ydinkeskustasta siis aseman ja Töölönlahden kulmilta ilman muuta vaikuttaa helsinkiläisiin.
Puhekulttuurissa perinteiden muokkaus on luokkasidonnaisempaa. Eri yhteiskuntaluokat pitävät yllä erilaisia traditioita.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Käsinompelu on erittäin kivaa, rauhallista puuhaa.

Mikä muuten maailmassa ei ole keksittyä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Niinpä, siis artefaktien maailmassa. Luonto ei ole keksittyä.
Ompelu ja kirjoitus ovat lähellä toisiaan. Tunnetko muuten kirjan Teodor Schwindt Karjalainen kirjonta. Nimi toivottavasti tuli oikein. Se on erittäin jännä. Jokaisella eri pistotyypillä on ollut symboliarvoa ja jokainen on nimetty!

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen Vastaus kommenttiin #18

Kirjonta ei itselleni ole kovin mielenkiintoista, vaikka työtapaa arvostankin. Omistan kuitenkin kirjan Kansanomainen kirjonta Työtapoja ja malleja, jossa Theodor Schvindt mainitaan lähteenä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ajatella. Joku on keksinyt, että lihaa voi paistaa ja hauduttaa. Ja suomalaiset on sen omineet. Karjalanpaisti, nam.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

En oikein hahmota, mitä keksityllä traditiolla tarkoitetaan. Sen kyllä ymmärrän, että useat traditiot ovat tuontitavaraa tai muista kulttuureista omittu/omaksuttu.

Suomalaiset ovat kyllä keksineet erilaisia älyttömyyksiä, kuten eukonkanto tai saappaan- ja kännykänheitto! Nationalistien traditioiksi niitä tuskin voi kutsua?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Semmoisia tradioita joita piti keksiä siksi että saadaan kansalliset traditiot. Kaikki ei ole omaa tai tuotua. Osa piti keksiä.

Toimituksen poiminnat