IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Syntyvyys laskee - hienoa!

Viime viikkoina täällä Puheenvuorossa yksi pääaiheista on ollut alhainen syntyvyys. Aiheesta on riittänyt juttua harva se päivä.  Jatketaan siis debattia.

Ne meistä, joilla on lapsia, ymmärtävät mistä on kysymys, kun sanon lapsien olevan riiviöitä. Ne meistä, joilla on tyttäriä, ymmärtävät mistä on kysymys, kun sanon, että aika harva meistä haluaa tyttärestään nyrkin ja hellan välissä olevan synnytysautomaatin.

Kun on seurannut syntyvyyteen liittyvää debattia, niin vire on ollut misogyninen. Erityisesti koulutetut naiset ovat saaneet kuraa niskaansa aivan aiheettomasti.

On aivan mahtavaa, että nainen voi päättää ihan itse, mitä tekee kropallaan. Yhdenkään naisen ei tarvitse revittää sisuskalujaan toistuvilla synnytyksillä. Tällainen sosiaalinen paine on vähentynyt ilahduttavassa määrin.

On mahtavaa, että nainen voi hankkia lapsen yksin ilman stigmatisointia. Lisääntymiseen ei onneksi tarvita avioliittoa tai muuta parisuhdetta. Jokainen nainen voi täten ihan itse päättää, mitä tekee asialle ilman sosiaalista painetta.

On mahtavaa, että painostavat ”perinteiset perhearvot” väistymässä. Yhteiskunnan perusyksikkö on yksilö. Yksilöt muodostavat perheitä ja yhteiskuntia. Nykymaailmassa ei oikein löydy hyviä perusteita perinteisille perhearvoille. Jäykät idealisoidut perinteet ovat väistymässä ja tämä tietää pelkästään hyvää kunkin yksilön vapauksien ja oikeuksien kannalta. Perinteet kun vielä ovat usein kuvitteellisia, mystifioituja ja idealisoituja näkemyksiä joskus muinoin vallinneesta asian tilasta.  Naiset ovat tehneet hyvää työtä oikeuksiensa ajamisessa. Kai se sitten saattaa kismittää monia miehiä?

Aivan mahtavaa, että avioliittojen määrä on vähentynyt. Jokainen yksilö on kyvykäs määrittelemään oman parisuhteensa ilman jäykkää juridista rakennettakin.  Avioitumiseen liittyvä sosiaalinen paine on sekin vihdoin murtunut ja hyvä niin.

Bruttokansantuotekin tuotetaan yhä pienemmällä joukolla, kiitos teknologian. Sitten on kyse on enää sosiaalisista tulonsiirroista, joilla taataan ”tuottamattoman” kansanosan toimeentulo.

Viime aikoina on termiä ”uusi normaali” käytetty aika monessa yhteydessä. Alhaiset syntyvyysluvut ovat uusi normaali, joten toiminta onkin suhteutettava uuteen normaaliin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Syntyvyys laskee, se on hyvä. On meitä jo tarpeeksi hiilijalanjäljestämme täällä napapiirillä parjattukin.
Mutta, ilmastonmuutoksesta piittaamattomat ovat alkaneet tuottaa uudisasutusta igluihimme aina Afrikasta asti ja näin vesittävät jalanjälkiemme pienentämisen.

Toni Rintala

"ilmastonmuutoksesta piittaamattomat ovat alkaneet tuottaa"

Kyllä se syy on ihmisten liiallinen lisääntyminen, ei ilmastonmuutos. Afrikkaan muuttaa joka vuosi satoja tuhansia ihmisiä. Samaan aikaan tuhannet haluavat pois sieltä. Ristiriita?

Afrikassa muuten käy lomalla yli 60 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lapset eivät ole riiviöitä, eikä varsinkaan tytöt.

Elämä ilman omia lapsia olisi sanoisinko " vajaata". On suuri ilo kasvattaa lapsi vauvasta aina eheään aikuisuuteen asti.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Kasvatuksen ainoa ilo taitaa olla tahaton tilannekomiikka. Valitettavan usein kasvatus tarkoittaa omien typeryyksien, oman maailmankatsomuksen, omien ahdistusten, pelkojen, perusteettomien uskomusten jne. siirtämistä seuraavalle sukupolvelle. Kasvatus on onnistunutta silloin kun kasvatatteva kyseenalaistaa ihan kaikki kasvattajansa sanomiset ja tekemiset käyttäen omaa ajatteluaan.

Mitä tarkoitat "vajaalla" elämällä ilman lapsia?

Toimituksen poiminnat