IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Valoshow Hampurin yössä

Hampurissa oli oikein kunnon rock-meininki: pyrotekniikkaa, savukoneita ja muuta rekvisiittaa.

Täältä Uuden Suomen Puheenvuorostakin löytyvät palstan omat ”pöyristyjät”. Mielenilmaisut ovat aina tuomittavia, kunhan ne tekee todellinen tai kuviteltu vastapuoli. Omat ja oman agendan heikkoudet voi aina näppärästi projisoida vastapuolen heikkouksiksi. Silloin ei tarvita lainkaan itsekritiikkiä vaan voi pöyristyä, närkästyä tai millä ilmauksella sitten haluaakin mielensä tilaa ilmaista.

Sosialismia on kokeiltu talousjärjestelmänä varsin huonoin tuloksin. Prahan kevään mielenosoittajat murskattiin ihan Unkarin kansannousun malliin. Kaikki se aiheutti pöyristystä, vaikka samaa pyrotekniikkaa ja savukonetta sielläkin käytettiin.

Kapitalismikin on osoittautunut nykyisin vallitsevassa rosvokapitalismin muodossaan huonoksi talousjärjestelmäksi. Vuonna 2016 kahdeksan ihmistä hallinnoi yhtä suurta varallisuutta kuin puolet maailman väestöstä yhteensä. Tänä vuonna luku on ehkä enää viisi tai kuusi.

Rosvokapitalismi vetelee viimeisiään, eikä ole lainkaan ihme, että ihmiset valtaavat kadut, kun rosvokapitalismi on riistänyt heiltä edes siedettävän elämän edellytykset. Syyttävä sormi osoittaa Venäjän ja USA:n oligarkkien suuntaan. Kaiken riiston on mahdollistanut tiettyjen maiden poliittinen järjestelmä, mikä nykyään tarkoittaa uusoikeiston harvainvaltaa. Siinä systeemissä vapausoikeudet ovat nekin halpaa kauppatavaraa.

Lähes 90 vuotta sitten USA:n presidentti Franklin D. Roosevelt, joka oli itsekin oligarkki, sanoi toisille samanlaisille suunnilleen seuraavasti: ”Teidän on luovuttava osasta omaisuuttanne tai pian teillä ei ole lainkaan omaisuutta.” Juuri nyt Rooseveltin näkemys on jälleen ajankohtainen.

Järjestelmän militarisoiminen ei sekään ole mikään uusi ilmiö. Me vanhemmat Puheenvuoron kirjoittajat muistamme 1960-luvun opiskelijamellakat: opiskelijat ja viranomaiset ottivat viikkojen ajan yhteen Pariisin kaduilla.

Omasta mielestäni ehkä irvokkain tapahtuma sattui 4.5.1970 Kent State Universityssä, kun kansalliskaarti avasi tulen Vietnamin sotaa vastustavia opiskelijoita vastaan. Lopputulos oli neljä ruumista ja yhdeksän haavoittunutta. Sama toistui kymmenen päivää myöhemmin Jackson Statessa – kaksi kuollutta.

Kent Staten tapahtumat on ikuistettu Crosby, Stills, Nash & Youngin lauluun Ohio. Musiikkivideon voi katsoa tuolta:

https://www.youtube.com/watch?v=TRE9vMBBe10

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Alamme olemaan siinä pisteessä missä kapitalismi alkaa hajoamaan. Alkaa näkymään huonot puolet, ja menemään huonosti. Ikuisesti ei voi olla voittoa toisen eteen kuten Kaptilasmi vaatii.. Nyt pitää keksiä uutta.. Olemme siirtyneet Suomessakin siitä omasta mielestä *parhaasta järjestelmän suunnasta kohti täyskapitalismiin ja yksityisomistukseen jne...
Ja tulokset näkyvät!

*Itse pidän parhaimpana sitä että Kaikki mikä on ihmiselle välttämätöntä (Ruoka,Vesi/sähkö/Koulutus/Sairaalapalvelut/Tienkunto jne.) on julkisella toimella pyrittävä toimimaan.. Siis veroilla.. Ja muut voivat olla Sitten yksityisen omistuksessa.. Voisi sanoa että 50%kapitalismia/Yksityistämistä ja 50% Julkista palvelua...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Marx taisi sittenkin olla oikeassa, mitä tulee varallisuuden kasautumiseen. Näköpiiirissä on jo varallisuuden uusjako. Tämä tietenkin aiheuttaa pientä paniikkia oligarkeissa. Tästä syystä monet yhteiskunnat (lähinnä Venäjä ja USA) pyrkivät militarisoimaan yhteiskunnan.

Nuo kaksi maata ovatkin em. syistä uusia banaanitasavaltoja. Sellaista jotkut havittelevat Suomeenkin. Oikeastaan odotan koska jotain merkittävää tapahtuu katuskenessä. Putinin Suomen vierailu voisi olla hyvä aloitus mittaville mielenosoituksille.

Vuosia sitten Chris Hedges kirjoitti kirjan "American Fascist". Lähes kaikki esitetyt skenaariot ovat jo toteutuneet.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Tähän sopii Thomas Piketty tutkimuksineen, kuten kirja Pääoma 2000-luvulla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/P%C3%A4%C3%A4oma_200....

Hän tuo vahvasti esille tuloerojen voimakkaan kasvun. Olen kirjassani "Yhteiskunnan kehittymisen perusteet" valinnut teemaksi kuinka eriarvoisuus voi vähentyä. Ulkoapäin sitä ei kukaan vähennä, vaan ihmisten pitää huomata motiivi itselleen.

Meillä on kolme skenaariota, kuinka maailma voi edetä:
1. Selfish society (Gerhardt Sue), missä itsekkyys vaan lisääntyy.

2. Tuhkimotalous (Prosperity without growth, Tim Jackson), jossa itse kukin selvityy "tuhkassa" mahdollisimman vähällä.

3. Suuri tehtävä (Great Work,Thomas Berry), missä järjen ääni voittaa ahneuden.

Kun miettii ihmisen logiikkaa henkilötasolla, pääsee puntaroimaan millä edellytyksillä kukin ihminen valitsee jonkin näistä kolmesta vaikutuksineen yhteiskuntaan. Näin olen systeemiajattelun keinoin tehnytkin.

http://metayliopisto.fi/yhteiskuntani/lisatietoa-u...

Käyttäjän vesakauppinen kuva
Vesa Kauppinen

Pyrotekniikasta ja muusta tuleekin mieleen kuinka Yhdysvalloissa poliisit jäivät "kengät jalassa" kiinni mielenosoituksessa naamioituneena anarkisteiksi jotka aloittivat rähinöinnin.

Kuinkahan paljon tätä tapahtuu Euroopassa?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

FBI oli soluttautunut jo 1960-luvulla Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin. Tuossa Kent Staten tapuksessa yksi "mielenosoittaja" oli FBI:n agentti, joka pyrki provosoimaan opiskelijoita väkivaltaan, mutta epäonnistui.Tuolla FBI:n agentilla oli oikein asekin, mielensoittajilla ei. Keikesta huolimatta kansalliskaarti aloitti ampumisen, vaikka he eivät olleet millään tavoin vaarassa.

Eiköhän viranomaisilla ole omat myyränsä missä tahansa organisaatiossa. Varmasti Hampurin episodin suuruusluokkaa olevissa tapahtumissa on omat myyränsä, agitaattorinsa ja muut soluttautuneet viranomaisten laskuun työskentelevät näennäiset anarkistit.

Toimituksen poiminnat