IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Avustan tarvittaessa lähimmäistäni itsemurhassa

Itsemurhassa avustaminen ei ole Suomessa rikos. Tämä on syytä muistaa sen valossa, kuinka ikäviä piirteitä eilen eduskunnassa kansalaisaloitteen pohjalta alkanut eutanasiakeskustelu sai. Eutanasiaa vastustavat kansanedustajat siirsivät maalitolppia ohjaamalla debatin koskemaan saattohoitoa, kun kansalaisaloitteeseen pohjautuva lakialoite koskee eutanasiaa. Samaa argumentaatiovirhettä käyttivät jokin aika sitten myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustajat. On aika hämmästyttävää, että sen kaltaista älyllistä epärehellisyyttä löytyy niinkin paljon aina eduskuntaa myöten.

Omalta osaltani pidän eutanasiaa suotavana ja jopa välttämättömänä, jos ja kun saan diagnoosin parantumattomasta sairaudesta. Tämä on varsin todennäköistä, koska poltan paljon tupakkaa. En aikaile asian kanssa vaan matkustan ulkomaille kuolemaan, jos eutanasiaa ei saada laillistettua Suomessa. Minä olen siitä hyvässä asemassa, että taloudelliset resurssini mahdollistavat sen. Kaikki eivät ole näin hyvässä asemassa, valitettavasti.

Kaksi ystävääni on käynyt Sveitsissä kuolemassa. Tästä kirjoitin erään blogin kommenttiosuudessa jo viime vuoden puolella, joten en toista tarinaa. Nuo ystäväni kuolivat kohtuullisissa voimissa sairauksistaan (ALS ja haimasyöpä) huolimatta.

Ilmoitan tässä ja nyt, että avustan lähimmistäni (omainen tai ystävä) itsemurhassa, jos eutanasiaa ei saada laillistettua Suomessa.

Skenaario voi olla seuraava: Lääkäri kirjoittaa reseptin tappavalle annokselle lääkkeitä, minä haen ne apteekista ja toimitan lähimmäiselleni, joka itse nauttii annoksen. Jos lähimmäiseni on jo siinä kunnossa, että hän ei voi itse ottaa tappavaa annosta, niin siinä tapauksessa en voi tehdä juuri mitään, ikävä kyllä.

Mikäli sellaista lääkäriä ei löydy joka kirjoittaa tarvittavan reseptin tappavalle annokselle, niin siinä tapauksessa hankin jonkin sortin vahvoja huumeita tms. katukaupasta ja toimitan nämä lähimmäiselleni, joka taas itse ottaa annoksen.

Yksi lähiomaiseni sairastui nopeasti etenevään aivosyöpään. Ko. henkilö pyysi selvimpinä hetkinään minua toimimaan edellä kuvatulla tavalla. En kuitenkaan tehnyt niin, koska ko. henkilö oli siinä vaiheessa sairaalahoidossa, joka kesti noin 3kk. Sedaation hän sai pyynnöistä huolimatta vasta kaksi vuorokautta ennen kuolemaansa, kun oikea aika olisi ollut välittömästi sairaalahoidon alkaessa. Mainittakoon, että hän kieltäytyi johdonmukaisesti kaikista mahdollisista hoidoista kivunlievitystä ja sedaatiota lukuun ottamatta, koska niillä olisi ollut vain lyhytaikainen ja kärsimystä lisäävä ja pitkittävä vaikutus. Pitkäaikaisesta sedaatiosta hoitohenkilökunta kieltäytyi määrätietoisesti. Tämä tapahtui Tampereella.

Minä olen myös siitä onnellisessa asemassa, että minulla on omaisia ja ystäviä, jotka ovat valmiita toimimaan samalla tavoin kuin tuossa yllä kuvasin. Jokaisen olisi syytä keskustella näistä asioista läheistensä kanssa tuoden oman tahtonsa muiden tietoon jo ennen mahdollista sairastumista.

Mikäli eutanasiaa ei saada laillistettua myös Suomessa, ihmisiä on informoitava siitä, että he voivat mennä ulkomaille kuolemaan, ja että itsemurhassa avustamien ei ole Suomessa rikos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen blogistin kanssa jälleen samaa mieltä ja itseasiassa viime sunnuntaina suvun ollessa viettämässä syntymäpäiviä, niin ilmoitin tämän saman asian läheisilleni. Olen valmis menemään myöskin vankilaan läheisteni kuolinavun tähden, jos eutanasia on jatkossakin edelleen rikos.

Sveitsiin menen itsekin, jos tilanne omalta kohdaltani olisi niin paha, etten muuta parempaa keinoa keksisi. Muistan joskus lukeneeni amerikkalaisesta kirjasta, jossa oli kuvattu eri tapoja lähteä ominavuin helpommin keinoin, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, etten muista muuta kuin pakokaasunkäytön. Pitäisikö tämä kohta poistaa? Tee se Ilkka, jos aihe on liian arka julkisesti edes mainittavaksi.

Toivoa kuitenkin sopii, että nämä kiihkouskovaiset eivät pysty määrittelemään Suomen lakia niin tiukaksi, ettei mitään muutoksia sallita nykyiseen myöskin hyvin epädemokraatiseen käytäntöön. Tottakai edelleen pitää kehittää saattohoitoa, että sen paremmat resurssit riittäisivät kaikille, mutta se tulee kuitenkin vielä viemään vuosia... Pitäisi myös lääkärikunnankin pystyä sanomaan rehellisesti, ettei kaikkea kärsimystä kuitenkaan loppuvaiheessa pystytä auttamaan. Liian moni meistä on itse nähnyt, ettei se pidä paikkaansa ja potilaan kärsimys on ollut täysin turhaa...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Pakokaasu lienee yksi epävarmimmista keinoista. Syanidi olisi hyvin tehokas. En tiedä mistä syanidikapseleita voi hankkia. Jäljelle jää siis heroiini. Tämä edellyttää sitä, että kuoleva pystyy itse piikittämään heroiinin suoneensa.

Taitaa olla kuitenkin niin, että yleisimmin käytettyjä ovat unilääkkeet ja rauhoittavat. Riittävän suuren annoksen nielemisessä saattaa tosin monella tulla vaikeuksia.

Oikein odotan kuka lääkäri tulee ensimmäisenä asian kanssa julkisuuteen kertomaan, että hän voi kirjoittaa reseptit riittävän suuriin annoksiin. Arvelen, että tuo lääkäri saa toiminnastaan sanktiona esim. oikeuksiensa menettämisen, mikä puolestaan on ristiriidassa sen kanssa, että itsemurhassa avustaminen ei ole rikos. Mikäli eutanasiaan ei laillisteta Suomessa, niin tuloksena on kinkkisiä oikeustapauksia. En tarkoita pelkästään passiivista eutanasiaa vaan aktiivista sellaista.

Ajattelin katsoa tämän eutanasiadebatin loppuun ja tehdä sen perusteella tarvittavat johtopäätökset. Toistaiseksi en ole vielä valmis osallistumaan aktiiviseen eutanasiaan, mutta näkemykseni takuulla muuttuu, jos aktiivista eutanasiaa ei sallita Suomessa.

Tosin jos kuoleva olisi joku omista lapsistani, niin takuulla toteuttaisin hänen kuolintoiveensa, joko passiivisella tai aktiivisella eutanasialla seurauksista riippumatta. Ensin kyllä tarjoaisin sellaisen vaihtoehdon, että minä maksan matkan ulkomaille kuolemaan. Eutanasiaa koskevan kansalaisaloitteen vireille panijoista Esko Seppäsellä on kokemusta oman kuolevan lapsen kärsimyksistä. Se on aika karua kerrottavaa.

Olen samaa mieltä siitä, että ääriuskovat ovat myös tällä kertaa se vastahakoisin joukko. On kovin naivia ja lapsellista, että jollakin kuvitellun jumalhahmon kuvitellulla mielipiteellä olisi mitään relevanssia yhtään minkään suhteen.

Eutanasian esillä pitäminen jää taas meidän ”maallikoiden” (en ole lääkäri enkä teologi) tehtäväksi, poliitikot kun tahtovat muuten tehdä pelkkiä nahkapäätöksiä. Arvelen, että moni muu on valmis toimimaan tavallamme ja tulee siitä kertomaan julkisuuteen, kunhan joku toimii ensin. Omalta osaltani olen aika säännöllisesti eri yhteyksissä tuonut esille tuossa blogissani ja tässä kommentissa mainittuja seikkoja.

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

"Mikäli eutanasiaan ei laillisteta Suomessa, niin tuloksena on kinkkisiä oikeustapauksia. En tarkoita pelkästään passiivista eutanasiaa vaan aktiivista sellaista"

Voitko avata mitä tarkoitat tällä?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #5

Tarkoitan tuolla seuraavaa:

Kuoleva ihminen pyytää lääkäriltä elämänsä lopettamista. Lääkäri toimii kuolevan tahdon mukaan annostelemalla tappavana annoksen sellaista lääkettä, jota käytetään pienempinä annoksina potilaan kipujen lievittämiseen tai rauhoittamiseen. Lopulta lääkäri piikittää annoksen ja kuolema seuraa muuutamassa sekunnissa, korkeintaan muuutamassa minuutissa. Tällaisessa tapauksessa näyttö murhasta, taposta tai kuolemantuottamuksesta on aika huteralla pohjalla.

Tai sitten minä piikitän ison annoksen heroiinia lähimmäiseni suoneen, kun tuo lähimmäiseni on sellaista pyytänyt.

Tuomitsemista vaikeuttaa sekin, jos kuolevan ihmisen tahto on videoitu ja tätä käytetään oikeudessa teon puolustamiseen. Arvelen, että aktiivisesta kuolinavusta saa kerta kerralla aina livempiä tuomioita. Tästä syystä eutanasia olisi laillistettava nyt.Asiaan liittyvät oikeudenkäynnit ovat täysin turhia.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lääkäriystäväni sanoi, että unilääkkeet esimerkiksi ovat siinä mielessä huono ratkaisu, kun niin moni epäonnistuu siinä pahasti. Vatsa ei vain kestä isoja määriä lääkkeitä kerralla ja tavallisesti oksenus keskeyttää koko homman. Toki aina joku onnistuukin... mutta on tämä kaiken kaikkiaan aika onnetonta, kun tämmöisiä ylipäätään pitää miettiä.

Toivon mukaan tämä saadaan kunnialla ratkaistua, eikä vakavasti sairaiden tarvitse näitä omia keinoja koskaan enää pohtia. Tiedän tapauksen, jossa sairas raahautui neljännestä kerroksesta ulos ikkunan läpi, mutta jäi epäonnekseen henkiin, mutta halvaantui vielä kaiken muun kurjuuden lisäksi.

Nämä ulkomaalaiset dokumentit sveitsiläisestä klinikasta ovat olleet varsin positiivisia kertomuksia ihmisistä, jotka ovat sieltä saaneet avun ja jopa näiden potilaiden omaisetkin ovat pitäneet sitä varsin "kauniina lähtönä" omille rakkailleen.

Käyttäjän Creap kuva
Vesa Nikkanen

Tuo ulkomaille, usein Sveitsiin, kuolemaan lähteminen on ymmärtääkseni pitkähkö prosessi ja senkin takia (ja hinnan) vaivalloista, etenkin yksin järjestäen. Ihmisen tulee olla varsin hyvissä voimissa prosessin alkaessa sekä päätepysäkille saapuessaan. Nimittäin Sveitsissä sallittua on ainoastaan avustettu itsemurha, eli cocktail tulee kyetä nauttimaan itse.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

"Eutanasian sijaan olisi mieluummin selvitettävä olisiko avustettu itsemurha tie eteenpäin kuolinapu asiassa. Se on sallittu neljässä maassa. Suomessa avustettu itsemurha ei ole yksiselitteisesti kielletty, mutta rikoslaki on tulkinnanvarainen siltä osin. Joka tapauksessa lääkäri rikkoisi lääkelakia, jos hän määräisi kuolettavan annoksen lääkeainetta potilaalleen."

http://www.kymensanomat.fi/Mielipide---Sana-on-vap...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset