IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Suomalainen monipuoluejärjestelmä ehkäisee populistista harvainvaltaa

Suomalainen monipuoluejärjestelmä saa aika ajoin aivan aiheetonta kritiikkiä. Sen etuna on kuitenkin se, että valta tuskin keskittyy yksiin ja samoihin käsiin.

Tälläkin palstalla on viime päivinä spekuloitu USA:n presidentinvaalien tuloksilla. Valta on keskittynyt Republikaaneille ja nyt nähtyä vallan keskittymistä ei voi ainakaan pitää kansanvaltaisen demokratian kannalta myönteisenä. Valtaan – tai harvainvaltaan – päästyään Republikaanien tavoitteena näyttää olevan kuviteltujen vääryyksien kostaminen, ei suinkaan rakentava politiikka.

Meillä Suomessa vastaavaa kostonhimosta kumpuavaa hiljentämistä on vaikea kuvitella. Yksikään puolue ei ole nykyisin sellaisessa asemassa, että vastaavaa poliittisten vastustajien vainoamista pääsisi tapahtumaan. Harvemmin poliittisia vastustajia haastetaan oikeuteenkaan. Sekin on kovin amerikkalaista, eikä siinäkään asiassa kannata ottaa oppia heistä.

Lisäksi suomalaiset politiikantekijät ovat sen verran sivistyneitä, että erimieltä olevien vainoaminen on aika moukkamaista. Kansanedustajat saattavat muuten päästellä suustaan välillä mitä sattuu, mutta harvoin se johtaa toisinajattelijoiden vainoon. Sellaistakin toki on Suomessa nähty, mutta se tapahtui 1930-luvulla.

Tietenkin suomalainen monipuoluejärjestelmä tekee poliittisesta päätöksenteosta vähän hidasta ja kankeaa, mutta se on pieni hinta siitä, että jokin valtaklikki pääsisi harjoittamaan sanelupolitiikkaa.

Monipuoluejärjestelmä myös takaa sen, ettei mikään ryhmä pääse kaappaamaan valtaa kuten amerikkalainen uskonnollinen oikeisto ja Tea Party. Heiltä onnistui Republikaanisen puolueen kaappaaminen soluttautumalla. Suomessa vastaavan ilmiön toteuttamiseen täytyisi soluttautua aika moneen puolueeseen.

Suomalaisella monipuoluejärjestelmällä on pitkät perinteet. Tässä asiassa perinteistä kannattaa pitää kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Kaksinapaiset järjestelmät ovat monessa maassa kriisissä, lähimpänä esimerkkinä Ruotsin blokkijärjestelmä. Myös Britanian vaalijärjestelmä johtaa nykyisin hyvin kyseenalaisiin parlamentin alahuoneen koostumuksiin vaikka periaatetasolla se on Suomea vastavaa monipuolejärjestelmä; viime vaaleissa konservatiivit saivat 330 paikkaa 650 paikkaisessa alahuoneessa n. 37%:n äänimäärällä.

Toimituksen poiminnat