IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Hjallis Harkimo surffaa trumpismin laineilla

Ei mennyt montakaan päivää Trumpin vaalivoitosta kun Suomen Trumpiksi tituleerattu Harry Harkimo avautui Iltalehden blogissaan kaunoistaan ammattiyhdistysliikettä kohtaan. Tämä on niin tyypillistä oikeiston edustajille, että se on jo vähän noloa.

Harkimoa tuntuu kismittävän se, ettei ammattiyhdistysliikkeen taloudellinen toiminta ole yhtä läpinäkyvää ja raportointivelvollisuudeltaan samanlaista kuin hänen oman yritystoimintansa. Tai näin Harkimo antaa ymmärtää. Suomen laki antaa tähän mahdollisuuden, joten Harkimon saattaa olla hieman vaikea perustella näkemyksiään muulla kuin omalla turhautumisellaan asian johdosta. Sitä paitsi Harkimo on kansanedustajana siinä asemassa, että hän voi tehdä lakiehdotuksen asiain tilan muuttamisesta. Ei ole kuitenkaan oletettavaa, että Harkimo saisi nykyiseltä eduskunnan kokoonpanolta riittävää kannatusta aloitteelleen. Tätä on viime vuosikymmenten oikeistolaistumisen aallossa haviteltu useampaankin kertaan. Tässä asiassa trumpismi ei tuo nostetta ammattiyhdistysliikkeen mollaamiselle.

Edellisestä huolimatta voin olla silti ainakin suurimmalta osin samaa mieltä Harkimon kanssa: kaiken taloudellisen toiminnan tulee läpinäkyvää, eikä minkään yhdistyksen, säätiön, yrityksen tms. suhteen tule tehdä poikkeusta.

Ammattiyhdistysliikkeellä on ollut historiallisesti riistokapitalismia ehkäisevä vaikutus. Siinä sivussa on sille kertynyt myös omaisuutta. Harkimon pitäisi kapitalistina (ehkä peräti riistokapitalistina?) ymmärtää, että raha poikii rahaa, eivätkä aatteelliset yhdistykset tai vaikka sitten ammattiyhdistysliike tee asiassa poikkeusta.

Lopulta Harkimokin on hyötynyt ammattiyhdistysliikkeestä. Hänenkin bisneksensä ovat sujuneet sen ansiosta, että ammattiyhdistysliike Suomessa on kaikilla mittareilla vain vähän korruptoitunut. Lisäksi pelisäännöt ovat kaikille osapuolille selvät. Vakaa ammattiyhdistysliike takaa vakautta talouselämässä. Villin lännen meiningillä Harkimonkin miljoonabisnekset olisivat karahtaneet kiville moneen kertaan.

Harkimon blogin kommenttiosuus oli paljon puhuva: siellä vallitsi suoranainen lynkkausmieliala järjestäytynyttä työväestöä kohtaan. Trumpismi voi hyvin Harkimon blogin kommenteissa. Juuri tällaista lähes fasistista häijyyttä vastaan meidän tulee organisoida varteenotettava oppositio. Puolueet eivät sitä tee, joten asiat on hoidettava kansalaistoiminnan keinoin. Aloitetaan siis jo tänään.

 

http://blogit.iltalehti.fi/hjallis-harkimo/2016/09/23/eduskunta-voisi-vilkaista-peiliin/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat