IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Trump voitti mutta liberalismi etenee Euroopassa

Donald Trumpin voitto Yhdysvaltain presidentinvaaleissa antaa lisäpotkua Euroopan ja Euroopan Unionin flegmaattisille liberaaleille. Valistuksen ajasta alkanut yhteiskunnan liberalisoituminen jatkuu riippumatta Yhdysvaltainen presidentin vaalien tuloksesta. Euroopasta ja erityisesti Euroopan Unionista tulee ehkä ainoa todellinen liberaali maailmankolkka. Tällainen kehitys avaa Euroopalle ainutlaatuiset mahdollisuudet kaikilla rintamilla.

Monet liberaalit yhteiskuntapoliittiset tavoitteet on saavutettu. Tämä on tehnyt liberalismista vähän hampaattoman. Ollaan keskitytty näpertelyyn sellaisten asioiden kanssa kuin tasa-arvoinen avoliittolaki, niin tärkeää kuin se onkin. Samaan aikaan yhteiskunta on lähes huomaamattomasti eriarvoistunut Yhdysvaltain mallin mukaan. Trumpin presidenttikausi lisää takuuvarmasti eriarvoistumista ja yhteiskunnan polarisoitumista. Euroopasta tulee tuon kehityksen vastavoima. Integraatio lisääntyy Euroopan Unionin kovan ytimen ansiosta. On ilahduttavaa, että Suomikin kuuluu siihen joukkoon. Liittyminen Euroopan Unioniin oli fiksu päätös: sillä on Trumpin valinnan ja Brexitin kaltaisten poliittisten shokkien suhteen ennaltaehkäisevä ja tasaava vaikutus. Euro on säilyttänyt hyvin asemansa muuttuvissa maailmantilanteissa. Samanlaiseen vakauteen ei olisi koskaan pystytty markka-aikana. Liberalismi voi hyvin Euroopan Unionin ytimessä; siinä ytimessä johon Suomikin liberaalina demokratiana kuuluu.

Edellä sanottu mahdollistaa liberaalin politiikan uudelleenmuotoilun Euroopassa. Yhdysvaltain oikeistolaistumisen vastavoimaksi Euroopan Unionissa tapahtuu yhteiskuntapoliittisen tavoitteenasettelun suuntautuminen kohti Pohjoismaista hyvinvointivaltiota, niin ikävältä kuin se (uus)oikeistolaisista piireistä tuntuukin.

Dollarin merkitys reservivaluuttanakin tulee horjumaan. Yhdysvallat menettää asemiaan silläkin rintamalla. Lisäksi muu maailma saattaa lopettaa Yhdysvaltain velkaantumisen rahoittamisen ainakin nykyisessä mittakaavassa. Tässä suhteessa Trump joutuu takuulla taipumaan. Sääntelyä joudutaan lisäämään Trumpin vastakkaisista vaalilupauksista huolimatta. Pitkällä tähtäimellä tämä koituu integroituvan Euroopan Unionin ja lopulta Suomenkin eduksi. Nyt on pysyttävä junassa mukana, jotta edut voidaan kuitata täysimääräisenä. Euroopan Unionin ja erityisesti euron ulkopuolella olevilla mailla tulee olemaan vaikeaa johtuen osittain horjuvasta dollarista. Euro takaa siinä mukana oleville maille riittävän varmuuden. Lisäksi Euroopan Unionin kollektiivinen joukkovoima on loistava vastapaino sanelupolitiikalla, jota Trump saattaa yrittää harjoittaa. Sanelupolitiikka on tuomittu nykymaailmassa epäonnistumaan.

Talouspolitiikassa kuljetaan toiseen suuntaan kuin Yhdysvalloissa. Eurooppa pysyy säädeltynä markkinataloutena ja liberaalina demokratiana. Keynesiläisyys tekee näyttävän paluun. Sillä voidaan tasata Yhdysvalloista johtuvaa epävakautta. Markkinaliberalismin aika on ohi, mutta sosiaalipoliittinen liberalismi tekee uuden nousun.

Turvallisuuspoliittisessa keskustelussa Yhdysvaltain merkitys kasvaa. Euroopan Unionista on täten välttämättömyyden pakosta muodostettava kiinteä turvallisuuden takaava yhteisö. Tämä lisää jo muutenkin toivottavaa Euroopan integraatiota. Yhdysvaltain merkitys ”maailmanpoliisina” heikkenee. Euroopassa etsitään uusia turvallisuuspoliittisia linjauksia taantuvan Yhdysvaltain vetäytyessä omalle mantereelleen painiskelemaan oman asemansa menetyksen kanssa.

Pienten kansallisvaltioiden nationalismi ja ääri-patriotismi kohtaa vaikeuksia. Oikeiston uusfasistinen pullistelu saa äänekkäitä muotoja, mutta heidän kannaltaan on valitettavaa, että amerikkalaistyylinen sapelinkalistelu ei saa vastakaikua Euroopan Unionin liberaaleissa demokratioissa pientä marginaaliryhmää lukuun ottamatta. Takuulla saamme nähdä äärioikeistolaisen liikehdinnän lisääntyvän Euroopassa, mutta karut faktat lyövät päin näköä: pienillä kansallisvaltioilla ei ole resursseja selviytyä uudessa tilanteessa. Tästä syystä tarvitaan Euroopan Unionin kehittämistä liittovaltion suuntaan. Yhdysvallat on rampa ankka.

Kun Yhdysvallat nyt eristäytyy – tai se pakotetaan eristäytymään – sinne omalle mantereelleen, niin siitä seuraa aika merkittäviä globaaleja ilmiöitä.

Euroopan Unionin taloudellinen ja sotilaspoliittinen integraatio etenee ilahduttavasti. Taloudellinen taantuma uhkaa Yhdysvaltoja ja taloudellisen toiminnan painopiste siirtyy ehkä lopullisesti pois Yhdysvalloista, ainakin siihen asti kunnes maa palaa säädeltyyn markkinatalouteen ja sosiaaliseen liberalismiin. Näin ei voi olettaa, koska nyt käydyt vaalit olivat viimeisessä, joissa jo ennestään konservatiiviset ja patavanhoilliset suuret ikäluokat olivat demografisesti suurin yksittäinen äänestäjäryhmä. Milleniaaleilla saattaa olla aivan toiset ajatukset ja tavoitteet. Sillä aikaa kun Yhdysvalloissa korjataan Trumpin valinnasta aiheutuvia vahinkoja,, voidaan Euroopan Unionissa jatkaa hyvillä mielin liberaalia politiikkaa. Vaalien suurin voittaja on liberaalilla politiikallaan kuitenkin – Kanada!

Lopuksi esitän profetian: Trump ei istu virkakauttaan loppuun vaan joutuu eroamaan jonkin skandaalin takia. Näinhän kävi Nixonille Watergate-skandaalin takia 1974.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tässä on tärkeää huomata, että liberalismi tarkoittaa eri asioita Yhdysvaltain ja Euroopan poliittisissa kielenkäytöissä. Euroopassa, missä liberalismi on syntynytkin, se tarkoittaa oppia siitä, että jokaisella, joka ei toimillaan vahingoita muita tai heidän omaisuuttaan, tulisi olla oikeus elää omaa elämäänsä ja hallita omaa omaisuuttaan ilman, että muut siihen väkivalloin puuttuvat tai puuttuvat siihen mahdollisimman vähän. Yhdysvalloissa liberalismi taas tarkoittaa vasemmistolaisuutta. Se on ilmeisesti otettu siihen käyttöön, koska Yhdysvalloissa ei sopinut mainita sosialismia, ja vapauteen viittaava liberalismi kuulostaa kivalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Integraatio lisääntyy Euroopan Unionin kovan ytimen ansiosta."

Salo on aivan pihalla EU:n kehityksessä ja tulevat vaalit EU-maissa tämän näyttävät yhtä varmasti kuin britit jättävät uppoavan laivan.

Toimituksen poiminnat