IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Pian robotit paistavat Hesburgerin hampurilaiset

Heikki ”Hese” Salmelan ulostulo työehtosopimusjärjestelmän tiimoilta oli liikuttavan vanhanaikaista. Salmela yritti Aamulehden haastattelussa 3.3.2016 (julkaistu ainakin Aamulehden printtiversiossa) kivenkovaa väittää, että tuolla ulostulolla ei ole mitään tekemistä Hesburgerin kannattavuusongelmien kanssa. Ongelmathan kulminoituvat juuri henkilöstökustannusten kasvuun. Oletetaan, että Salmelan mielipide oli vilpitön.

 

Olisi suorastaan toivottavaa, että työllisyysasteen lasku jatkuisi kiihtyvällä nopeudella. Sitten kun työllisyysaste on alle 50 prosenttia, huomataan, että työvoima on lopulta melkein kaikilla aloilla turhaa. Robotit paistavat ja tarjoilevat ne Hesburgerin hampurilaisetkin. Ei ole mitenkään välttämätöntä, että siihen tarvittaisiin yhtäkään ihmistä.

 

Uuden Suomen Puheenvuorossani 1.2.2016 (Tulevaisuudessa yhä harvempi käy töissä)  hahmottelin yhteiskuntaa, jossa jotakuinkin kaikki työ on delegoitu roboteille. Kovapalkkaisista töistä tulee silloin eliitin puuhastelua, kun taas ne nykyiset matalapalkka-alojen työt, joita ei voida delegoida roboteille, pysyvät matala-palkka aloina. Onneksi näitä töitä on niin vähän, että uutta paaria-luokkaa ei ainakaan suuressa mittakaavassa pääse syntymään.

 

Salmela laukoi:

En tiedä, kuka tätä on halunnut ja miksi. On päivänselvää, että jollei ihmisen ole pakko tehdä mitään, hän ei välttämättä tee mitään. Valitettavasti hyvä sosiaaliturva passivoi. Heikkoja pitä tietenkin auttaa, mutta ei jokainen ihminen tarvitse apuja ja tukia.

 

Onhan tuossa Salmelan avautumisessa perää, mutta ei ole myöskään mitenkään välttämätöntä, että työnteko olisi jokin yhteiskunnallinen ideaali. Jos voi olla tekemättä töitä, niin sitten on tekemättä töitä. Hurskastelu työllisyyden parantamisella on vain juuri hurskastelua. Työpaikkoja ei synny, eikä tarvitsekaan syntyä. Kehitetään automaatiota ja robottitekniikkaa niin, että mahdollisimman moni vapautuu ”työn orjuudesta”. Samalla tuottavuuskin kasvaa aivan uusiin mittasuhteisin. Se olisi jo kaivattu ”tuottavuusloikka” nykyisen näpertelyn sijaan.

 

Edellä kuvatun kaltainen kehitys tapahtuu vääjäämättömästi. Sen asian kanssa on turha Salmelan ja julkisen vallan pyristellä vastaan.

 

Salmela jatkaa Aamulehdessä:

Hyvinvointivaltion pitäisi tarkoittaa sitä, että ihmisten on kivaa elää ja tehdä töitä, eikä sitä, että istutaan sohvalla.

 

Tuo oli Salmelta taas sitä vanhaa ja väsynyttä argumentointia: perusteettomasti rinnastetaan työ ja sohvalla istuskelu. Salmelan protestanttinen etiikka ei ole vuonna 2016 enää relevanttia. Se mitä vielä nyt pidetään jopa moraalittomana ”työnvieroksumisena”, on uusi normaali. Salmelan edustama ajattelu kulkee kohti tuhoaan, kun väestöstä yhä harvempi käy koskaan elämänsä aikana töissä. Työ ei ole – eikä sen tule olla – itseisarvo; tai ylipäänsä mikään arvo, joka määrittelee ihmisen.

 

Suomessa olisi juuri nyt ainutlaatuinen mahdollisuus olla maailmankin mittakaavassa edelläkävijä. Kun Suomesta tulee ”robottiyhteiskunta”, niin väestö voi täyttää päivänsä parhaaksi katsomallaan tavalla. Takuulla suurin osa väestöstä löytää mielekkäämpää tekemistä kuin se, mitä työ nykyisin tarkoittaa.

 

Julkisen vallan tulee toimia niin, että robottiyhteiskunta realisoituu mahdollisimman nopeasti. Toinen tehtävä onkin sitten kakun jakaminen väestön kesken. Tai ehkä senkin tekevät robotit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Talouselämä:

Mercedes-Benz luopuu robottien käyttämisestä autojen tuotannossa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.
Autonvalmistajan mukaan robotit eivät kykene hallitsemaan modernin kuluttajan toiveita noudattelevaa yksilöllistä valmistusta. Sen vuoksi ihmistyövoima valtaa jälleen tilaa autotehtaan tuotantolinjoilta.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Mielenkiintoista! Ehkä Mersun duunarit ovat uutta eliittiä tai sitten tarvitaan parempia robotteja; veikkaan että parempia robotteja.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Mercedes Benz luopuu robottien käytöstä vain yksityisten tilaamissa luksusmalleissa, joissa miljonäärit ovat sisustuksen yksityiskohdissa niin luovia, että kahta samanlaista Mersua ei ole.

http://www.theverge.com/2016/2/28/11121792/this-mo...

Robottitekniikka ei ole mihinkään häviämässä. Se on vasta kehityksen alkuasteella.

Koko teollisuushan on robotisoitunut. Elektroniikka, piirilevyt, pakkaustekniikka, elintarike-ja juomateollisuus etc.

Autonvalmistusta Tesla Motors

https://www.youtube.com/watch?v=8_lfxPI5ObM

Meinnaatteko korvata nämä ihmisillä ?

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Kuten todettua suunta on yhä ylsilöllisemppåään valmistukseen, ei vain erikoisautoja.

"... modernin kuluttajan toiveita noudattelevaa yksilöllistä valmistusta."

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Se nyt oli jonkun journalistin julkisuushakuinen sanoma, joka liittyi johonkin erikoistapaukseen. Ja oli kiva tehdä yllättävä juttu.

Automaatio on kasvussa.

Esimerkiksi elektroniikkakokoonpanoon ei haluta ihmistä sähläämään. Kun tarkkuudenkin pitää olla mikrometreissä ja osien jalkaväli on n 0,5 mm. Eikä haluta hiuksia ja eritteitä mukaan. Taisipa robootti runella ihmisenkin juuri hengiltä kun meni sen työalueelle. Ihmiset ovat epäluotettavia ja oikullisia.

Jatkossa tarvitaan vähemmän ihmisiä. Vanhuksia nostellaan nostureilla ja dipataan kylpyn ja suihkuun. Vekottimet seuraavat elintoimintoja. Erikoislääkärit konsultoi etänä, jo nytkin. Röntgenkuvat siirtyy verkossa.

On tietty kiva ajatella, että ihmisillä olisi töitä. Ja kaikki uudet tulokkaat saataisiin työllistettyä ilman koulutusta. Todennäköisesti juuri vähän koulutusta vaativat alat automatisoidaan ja kehitetään tehokkaammat vekottimet. Robotti voi maalata talojakin ja tasoitella betonia tai kaivantoa laserintarkasti piirustuksen mukaan, eikä sinne haluta ihmistä sähläämään kun kone liikkuu.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Itseasiassa elektroiniikassa kokoonpanoautomaation tarve saattaa kääntyä laskuun, kun entistä suurempi osa toiminteissa sisältyy muutamaan mikropiiriin.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Japanissa ja Koreassa robotti kokki vääntää vokkia sekä sushia ja robottitarjoilijat jakavat ruokaannokset ihmisille ja robottibaarimikko annostelee alkoholijuomat. Taitaapa olla myös että Aasiassa (en muista maata) on 3D-tulostettu kokonainen sisätöitä vaille valmis asuttava talo jossa on kaksikerrosta

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn Vastaus kommenttiin #27

Kuriositeetteja ei pidä yleistää.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Netti on täynnä tarkoitushakuista tai asiantuntematonta roskaa roboteista ja tekoälystä. Sinäkin mennyt halpaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#3

Suosittelen, mutta pyyhkäisen viimeisen virkkeen pois

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Heikki ”Hese” Salmelan hesburgerin suurin ongelma on henkilökunnan ammattitaidossa, otetaan mitä halvalla saadaan. Oulun seudulla todella puutteelliset kuvaukset annoksista, henkilökunta suosittelee halvinta annosta jotain 7,00 euroa, tuli mieleen että halusivat nopeasti eroon asiakkaasta.

Itse halusin jotain enemmän, mutta kun ei ollut kuin tuo yksi annoskoko, tämä tuntui olevan talon ainoa annos jota haluttiin myydä.

Ilmeisesi Oulussa Hesburger on onnistunut työllistämään robotit, tai laadunvalvonta on muuten epäonnistunut.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

#6 Ari
Robotiikan yksi suurimmista eduistahan onkin sen myötä saatava laadun tasaisuus. Laatuun ei vaikuta robotilla mieliala, darra, motivaatio, huono liksa yms. inhimilliset seikat.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Mielenkiintoista kirjoittelua. Ja kyllähän se ihan mahdollista on, että joskus tulevaisuudessa todellakin saamme hampurilaisemme juoma-automaattia etäisesti muistuttavasta koneesta... Koska, jaahah... jos sitä halutaan, niin kehitys voi olla nopeaakin, mutta toisinkin voi käydä. Eihän tuossa hampurilaisen tekemisessä ole yhtään toimenpidettä, jota ei voisi saattaa koneen tekemäksi. Vai onko ?

Tuossa kirjoituksessasi on kuitenkin mielestäni yksi paha harha/ongelma. Nimittäin se, miten ihmiset elävät. Sinänsä olen yhtämieltä kanssasi, että hyvinkin todennäköisesti asiat, joista emme varsinaisesti saa rahallista tyydytystä, tulevat täyttämään suuremman osan arkeamme. Ja että työ pirstaloituu ja muuttaa useimpien (?) osalla muotoaan merkittävästi. Yrittäjyys, osuuskuntatoiminta jne. kasvavat. Mutta kaikki tämä edellyttää myös todennäköisesti sitä monen kuuluttamaan perustuloa tms. Ja se pitäisi saada rahoitettua jotenkin. Jos kaikki mahdollinen on robotisoitu, kuka maksaa veroja tms. julkishallinnollisia korvauksia, joiden avulla yhteiskunta pysyy pystyssä ? Minulle tuo on ainakin vielä pienoinen mysteeri...Pitäisikö tulla robotisaatio tms. vero ?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Sinänsä olen yhtämieltä kanssasi, että hyvinkin todennäköisesti asiat, joista emme varsinaisesti saa rahallista tyydytystä, tulevat täyttämään suuremman osan arkeamme. "

Minun rahalliset tyydytykset eivät ole niin kauhean vaativat, lähinnä haluaisin hivenen isomman annoksen, maksun jälkeen katseen silmiin ja hymyn, onko paljon toivottu.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Ensimmäinen ajatukseni oli, että robottien omistajat maksavat valtion kassaan veroja. Verojärjestelmä olisi jollain tavoin nykyisen kaltainen. Sitten tulin kuitenkin siihen tulokseen, että robottiyhteiskunnassa maksujärjestelmät olisivat totaalisen erilaisia kuin nykyään. Koko "rahan" käsite täytyisi arvioida uudelleen. Robottiyhteiskunnassa raha ei ehkä olisikaan vaihdannan väline. Rahaa ei tarvittaisi lainkaan, mene tiedä.
Joillain tavoin yhteinen kakku leivottaisiin ja se jaettaisiin ihmisten kesken, robotithan eivät tuosta kakun jakamisesta hyötyisi mitään.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Sitten tulin kuitenkin siihen tulokseen, että robottiyhteiskunnassa maksujärjestelmät olisivat totaalisen erilaisia kuin nykyään. Koko "rahan" käsite täytyisi arvioida uudelleen. "

Samaa mieltä kanssasi, samaa minäkin olen miettinyt. Mitä mieltä olisi tuo 1% ihmisistä, jotka omistavat suurimman osan kaikesta. Haluavatko ja sallivatko he, että kaikilla ihmisillä olisi huolista vapaa elämä, vai olisiko sittenkin parempi orjuuttaa ihmisiä, sieltä saisi ehkä jotakin itselleen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa taidetaan kannattaa että perustulo tullaan kustantamaan korottamalla arvonlisäveroa (mikä nostaa kuluttamisen hintaa) mutta modernissa taloudessa onkin vallalla käsitys että tuontantoa tehdään vientiä varten eikä kansantaloutta. Usein myös tähän valtakäsitykseen vedotaan kun puhutaan perustuloa vastaan. Rahaton maailma jossa kaikki olisi ilmaista ja tuotetaan vain kysynnän tarpeeseen, mutta niin kauan kuin maailmassa on markkinatalous ja uusliberalismia pidetään rahasta kiinni sillä se on vahva vallan väline jolla ihmisiä on helppo hallita. Perustulon yhtenä ongelmana muuten pidetään että se lisää kotiäitiyttä eli passivoi ja syrjäyttää naisia työelämästä, mutta jos kotitöistä kertyisi eläkettä kuten Saksassa voisisvat isätkin jäädä herkemmin kotiin.

Minna Hänninen

Ihmiskunnan tehtävä on tosiaan vapautua työn orjuudesta, mutta siihen on vielä matkaa. Kun yhä useamman ihmisen tietoisuus herää ja he huomaavat, että kaikki olikin harhaa, niin uusi aika on täällä :)

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ihmisen mittarina ei pidä olla työ, olen samaa mieltä, mutta ihmisellä on kuitenkin luontainen tarve tehdä jotain merkityksellistä. Ihmisen pitää saada tehdä työtä, jos niin tahtoo. Eri asia sitten on, miten työnteko järjestetään ja pitääkö sitä tehdä elääkseen vai vain huvikseen.

Jos maksaisimme kaikille saman suuruisen riittävän kansalaispalkan, jolla jokainen elää hyvin, niin sitten jokainen voisi itse valita sen tehtävän, jota haluaa tehdä yhteiskunnassa. En voi millään kuvitella tilannetta, jossa yhtäkkiä kukaan ei haluaisi tehdä mitään.

Me tarvitsemme kaikenlaista, laulua ja tanssiakin, taidetta siinä missä sairaanhoitoa ja kirurgiaa tai avaruusmatkailua, joten varmasti jokaiselle löytyy oman motiivin ja taipumuksen mukainen tehtävä, jos sellaiseen yhteiskuntaan haluamme siirtyä - eikä palkan tarvitse olla se motiivi ollenkaan. Raha vain pilaa kaiken.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Eeva Vallius

Miten siihen kansalaispalkkaan sitten suhtaudutaan, jos ei halua tehdä mitään.

Minustakin olisi kiva, että opettajaksi haluava tai kirurgi tyytyisi työssään saman suuruiseen kansalaispalkkaan kuin nämä "taivaanrannan maalarit", kun rakastavat työtään.

Niin ja mistä se kansalaispalkka rahoitetaan, kun kansalaispalkasta perittävä vero olisi 0 euroa. ?

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

"Miten siihen kansalaispalkkaan sitten suhtaudutaan, jos ei halua tehdä mitään." kysyy Ilkka Varsio, ja tämä on hyvä kysymys.

Minähän tykkään juuri tätä asiaa pohtia, joten olen saanut opiskellen itselleni koottua sellaisen ymmärryksen ihmisluonteesta, että tämä kysymys on turha:
- ihminen haluaa aina tehdä työtä, mutta kaikki eivät halua vapaaehtoisesti tehdä orjuuttavaa palkkatyötä - siinä on iso ero.

Ja koska ihminen luonnostaan haluaa olla hyödyllinen osa yhteisöään, kaikilla pitää olla työtä - tätähän meillä ei nykyisin ole - tai jos on, työ on usein orjuuttavaa tai puuduttavaa - Marxin sanoin ihmistä tosi itsestään vieraannuttavaa puurtamista, jossa työn tuloskin kaiken lisäksi menee jonkun toisen taskuun.

Orjuuttava palkkatyö olisi vain historian kirjoista luettava muinaisjäänne, jos eläisimme yhteiskunnassa, jota kuvasin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Ilkka Varsiolle toinen vastaus kansalaispalkan rahoituksesta:

Tuo yhteiskunta toimisi niin eri tavoin kuin kapitalismi, että on varmasti vaikea sitä ymmärtää, kun meillä ovat vain nämä kokemukset surkeasti epäonnistuneista sosialistisista yritelmistä ja yhä lähemmäs loppuuaan kulkevista kapitalistista kyhäelmistä.

Kysymys on kuitenkin niin keskeinen, että sitä on mielenkiintoista miettiä. Ratkaisu varmasti löytyy. Lähtökohta on se, että kapitalismi ei ole pyhä järjestelmä, joka on ainut vastaus ihmiskunnan kohtaloon.

Tarvitaanko veroja edes, jos kaikki tuotetaan yhteisestä kassasta yhteiseen kassaan? Olisiko kyse jonkinlaisesta vaihtotaloudesta, jossa raha on vain pelimerkki - vaihdon väline, jota ei kasata kenenkään laareihin? Tai jos kauppaa tehdään, se tehdään valtion tasolla eri valtioiden kesken ja näin saatu rahaksi muutettu korvaus toimii kansantalouden perusrahastona? Tai tehdäänkö kauppaa osuuskuntien kesken ja maksuilla kustannetaan taas eteenpäin oman osuuskunnan toimintaa ja elämää? ... monenlaista mahdollisuutta on

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ "..kannattavuusongelmien.."

USA:ssa vuonna 2018 menevät transrasvat kieltoon elintarvikkeissa. Muut maat varmaan seuraavat. Se tarkoittaa pitkälti, että roskaruoka kielletään. McDonald's ym. saattavat tuntea tämän nahoissaan aikaa myöten.
http://jaakkokorpi-anttila.vapaavuoro.uusisuomi.fi...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse ajattelin että Amerikkalainen McDonalds olisi ensimmäisiä jotka käyttäisivät robottikokkeja kun ovat kuulemma puottaneet palkkaa kymmenestä eurosta kuuteen euroon per tunti. Yksi viisas asia roboteista kuitenkin on osattu lauko nimittäin jokaista yhtä robotin synnyttämää työpaikkaa kohden katoaa kymmenen. Ikävämpää kuitenkin on että asenne ilman koventuessa on alettu kutsua työttömiä termilla "työnvieroksujat" ja puhutaan että perustulon (sosiaaliturvan) ehdoksi pitäisi asettaa vakituinen työpaikka.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Robotisaatio on tulossa kaikkiin riittävää volyymia sisältäviin tehtäviin ja se on väistämätöntä. Yksinkertaiset bulkkityöt tulevat sen myötä ihmisiltä katoamaan ensimmäisinä, ja sen myötä tulee jonkin verran uusia ylläpitotehtäviä joissa tarvitaan edelleen ihmisiä. Näin on tapahtunut läpi teollisen kehityksen, ja mikään ei viittaa etteikö sama kehitys jatkuisi kiihtyvällä tahdilla. Hampurilaisten valmistus on varmaan yksi näitä roboteille siirtyviä tehtäviä, sen myötä saadaan työvoimakustannuksia leikattua, ja varmistettua myös laadun tasaisuus.

Jäljelle jääviä töitä tulisikin jakaa tulevaisuudessa tasaisemmin heidän kesken joita edelleen töissä tarvitaan. Työntekijän 8 tunnin työpäivä tai viiden päivän työviikko ei ole luonnonlaki, jo nyt on olemassa monenlaisia versioita siitä kuinka ihmiset työnsä tekevät.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa niin arkipyhät, juhlapyhät, vapaat kuin lomatkin ovat muuttuneet maalistumisen myötä merkityksettömiksi ja nykyään katsotaankin että niihin käytetty aika on pois yksilön työpanoksella sillä yksilön tulisi antaa työlleen mahdollisimman paljon. Joidenkin tutkijoiden mukaan ihmisille riittää nykyään neljäntunnin uni ja että suomalaiset lomailevat liikaa, kun taas toiset puhuvat että Suomalaisilla on liian vähän aikaa palautumiseen, että työtä on liikaa ja että työ on nykään stressaavaa mikä aiheuttaa loppuunpalamisen eli burnout ilmiön, kolmas tutkija ryhmä puolestaan toteaa että Suomessa on liikaa väkeä väärässä työsdä mikä aiheyttaa leipääntymistä eli boreout ilmiön. Muutes eikös Suomen niin idyllisessä ja tavoitelemisen yhteiskuntamalla eli Yhdysvalloilla ole enemmä vapaita juhla pyhiä kuin Suomessa, puhumatta Espanjasta tai Saksasta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Harhaisia yleistyksiä moneen suuntaan.

Toimituksen poiminnat