IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Portugalin huumelainsäädäntö sopisi hyvin Suomeenkin

Nykymuotoista taistelua huumeita vastaan on käyty 45 vuotta. Sodaksikin sitä on kutsuttu. Tämä onkin ollut nykyajan pitkäikäisin sota. Lisäksi tuon sodan maailmanlaajuiset kustannukset ovat pelkästään vuositasolla miljardiluokkaa. Lähtökohtaisesti taistelu oli tuomittu epäonnistumaan. Minkään päihteen totaalikielto ei ole koskaan toiminut, eikä tule toimimaan.

 

Termin ”sota huumeita vastaan” popularisoi amerikkalainen lehdistö presidentti Nixonin lehdistökonferenssin jälkeen 18.6.1971. Nixon julisti huumeet yhteiskunnan viholliseksi numero yksi.

 

Nixon ei kuitenkaan ollut huolissaan huumeista vaan 1960-luvulla syntyneistä vastakulttuureista, joihin hän perusteettomasti yhdisti huumeet. Tällainen vastakkainasettelu palveli Nixonin omia poliittisia päämääriään. Tuo skandaaleissa ryvettynyt presidentti onnistui ontuvaa logiikkaa käyttämällä yhdistämään huumeet ja kommunismin.

 

Huumeilla ja kommunismilla ei kuitenkaan ollut edes korrelaatiota. Sota huumeita vastaan oli vain oikeutus hyökätä Nixonin näkökulmasta katsottuna toisinajattelijoita vastaan. Toisinajattelijoiksi kävivät myös valtiot, jotka eivät varauksettomasti tukeneet likaisiin temppuihin turvautuvan ja läpeensä korruptoituneen Nixonin aikaisen hallinnon tempauksia milloin missäkin maailmankolkassa. Nixonin aika oli ja meni, mutta huumeet sopivat oivaksi tekosyyksi puuttua aina jonkun tekemisiin. Meno on siis jatkunut jo vuosikymmeniä. CIA on huseerannut tässä ”huumebisneksessä” välillä paremmallakin menestyksellä, mutta yleensä operaatiot ovat olleet surkeita epäonnistumisia.

 

Wikipedian mukaan on tapahtunut seuraavaa:

In June 2011, a self-appointed Global Commission on Drug Policy released a critical report on the War on Drugs, declaring: "The global war on drugs has failed, with devastating consequences for individuals and societies around the world. Fifty years after the initiation of the UN Single Convention on Narcotic Drugs, and years after President Nixon launched the US government's war on drugs, fundamental reforms in national and global drug control policies are urgently needed."[16] The report was criticized by organizations that oppose a general legalization of drugs.[14]

 

Muutama edistyksellinen maa onkin muuttanut suuntautumistaan. Koska sotaa huumeita vastaan ei voi voittaa, niin on keskityttävä huumeiden aiheuttamien haittojen minimoimiseen.

 

Tällaisia edistyksellisiä valtioita ovat Euroopassa Portugali, Tsekin tasavalta, Norja ja Hollanti. Irlannissa esitettiin vuonna 2015 huumeidenlainsäädännön uudistamista em. valtioiden esimerkin mukaisesti.

 

Portugalin kokemukset ovat varsin mielenkiintoisia.  Portugalista tuli vuonna 2001 ensimmäinen Euroopan maa, joka laillisti huumeiden hallussapidon henkilökohtaiseen käyttöön. Huumeiden viihdekäyttäjille ja narkomaaneille tarjottiin terapiaa vankilatuomioiden sijaan.  Glenn Greenwaldin (Cato Institute) johtaman komission mukaan viiden huumeiden laillistamisen jälkeisen vuoden aikana teinien huumeiden käyttö oli vähentynyt, HIV-tartuntojen määrä huumeidenkäyttäjien keskuudessa oli pudonnut, heroiinin ja sen kaltaisten huumeiden johdosta tapahtuvat kuolemantapaukset olivat pudonneet enemmän kuin puolella. Lisäksi narkomaanien halukkuus vierotukseen ja terapiaan oli kaksinkertaistunut.  Huumeiden kokonaiskäyttökään ei lisääntynyt. Professori Peter Reuter (University of Maryland) vahvisti tulokset. Amerikkalaisten masinoiman huumeidenvastaisen sodan oikeutuksen kannalta tulokset olivat katastrofaalisia.

 

Lisäksi em. liberaaleissa Euroopan maissa tulokset olivat samansuuntaisia. Jotta tilanne olisi vielä nöyryyttävämpi huumeiden vastaisen sodan kannalta, niin huumelainsäädännöltään liberaaleissa Etelä-Amerikan valtioissa (Argentiina, Costa Rica, Ecuador, Meksiko, Uruguay) huumeisiin liittyvät kuolemat ovat vähentyneet. Esimerkiksi Meksikon tapauksessa huumeisiin liittyvät kuolemat ovat huumekartellien välisiä kahakoita, joissa kuolee myös sivullisia. Tämä taas liittyy Yhdysvaltoihin kohdistuvaan salakuljetukseen ja sen taloudellisiin motiiveihin.

 

Suomessakin olisi aika liberalisoida huumelainsäädäntö. Ehkä huumeiden maahantuonti, valmistus ja jakelu voitaisiin hoitaa valtion monopolina Alkon tapaan.

 

Lähteet:

https://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Drugs

https://en.wikipedia.org/wiki/Drug_liberalization

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

"Nixon ei kuitenkaan ollut huolissaan huumeista vaan 1960-luvulla syntyneistä vastakulttuureista, joihin hän perusteettomasti yhdisti huumeet. Tällainen vastakkainasettelu palveli Nixonin omia poliittisia päämääriään. Tuo skandaaleissa ryvettynyt presidentti onnistui ontuvaa logiikkaa käyttämällä yhdistämään huumeet ja kommunismin."

Iso osa Tricky Dickin sisäpoliittista peliä tuossa oli se, että hallintoa kovasti korpesi kotimaan Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset. Kokoontumis- ja sananvapauden suojan ansiosta hankalia hippejä ei voinut pidättää, mutta ko. alakulttuurin suosima päihde sattui olemaan kannabis. Ja eikun huumesodan vaihde kakkoselle - heitetään hipit putkaan huulessa roikkuvan jopon varjolla, niin siinäpähän osoittavat mieltään.

Olihan tuo ollut laitonta jo ennen Nixoniakin, mutta hänen mahtikäskyllään alkoi huomattavasti repressiivisempi rankaisupolitiikka, kun ennen hallussapidosta selvisi usein sakoilla tai varoituksella.

Käyttäjän JudeVihervaara1 kuva
Jude Vihervaara

Minusta Portugalin malli ei riitä. Aiheesta kirjoitus osoitteessa: http://www.marjaana.fi/miksi-dekriminalisaatio-ei-...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Mielenkiitoinen ja valaiseva kirjoitus tuosta linkistäsi löytyi. Tosiaan tuon mukaan Portugalin malli ei riitä. Ehkä olisi parasta laillistaa kaikki päihteet ihan niitä kovinpiakin myöten.
Tuosta kannabiksesta puhutaan paljon, mutta samalla kertaa voitaisiin laillistaa ihan kaikki huumeet.

Niko Leskinen

Hyvin kolahti tuo teksti, kyllä se ois maan taloudelle jopa kannattavaa lailistaa kaikki huumeet ja hallinnoida markkinoita. Sitä paitsi sillä saatas monta asiaa kitkettyä pois huumemaailmasta. Tänäpäivänä ku otetaan muutaman hassun gramman takia kiinni, ni se tulee valtiolle kalliimaksi ku mitä siitä annetaan sakkoo, eli aika paljon tähän ollaan kulutettu rahaa näinä vuosina.

Toimituksen poiminnat