IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Pohjolan banaanitasavallan euroero

Kun täällä Uuden Suomen Puheenvuorossa lähes päivittäin spekuloidaan Suomen euroeron hyödyistä, niin olisi mielenkiintoista kuulla lukijoiden ratkaisuehdotukset mm. seuraaviin seikkoihin.

 

Miten pääomien pakeneminen euroeron yhteydessä padotaan? Kun pienikin epäilys herää siitä, että Suomi todella olisi eroamassa eurovaluutasta, pääomat häipyisivät kiireen vilkkaa Suomesta. Tämä tapahtuu varmasti. Lainsäädännöllä pääomapakoa ei pystytä patoamaan.

 

Kenen hillopurkilla käytäisiin kun EKP:n piikki sulkeutuisi? Suomen Pankilla ei ole vähäisiäkään resursseja hoitaa pääomanpaon torjuntaa. Olemattomat ovat myös Suomen valtion resurssit. Sellaisia rahoja ei vain löydy. Jäljelle jäävät euromaat tuskin haluaisivat Suomesta uutta Kreikkaa. Tuki siltäkin suunnalta olisi olematon. Suomen talouden annettaisiin romahtaa, eikä kukaan olisi edes pahoillaan; paitsi suomalaiset, joiden persnahasta rahat taas riivittäisiin. Uusiin Suomen valtion lainoihin ei kukaan koskisi pitkällä tikullakaan ja entiset menisivät saman tien maksuun. Neuvotteluvaraa ei juuri olisi, vaikka monet niin näyttävät toivovan.

 

Ja tässä vaiheessa oltaisiin vielä eurovaluutassa: olisi vain spekulaatioita erosta. Samassa yhteydessä ihmiset kävisivät nostamassa rahansa pankeista; siis ne kävisivät, jotka ensimmäisinä ehtisivät. Muut jäisivät nuolemaan näppejään.

 

Nostorajoituksia voitaisiin toki yrittää, mutta se olisi suunnilleen samaa kuin pankkijärjestelmän uskottavuuden totaalinen romahtaminen.

 

Ei ole myöskään uskottavaa, että eurovaluutan ulkopuoliset maat auttaisivat Suomen romahtavaa pankkijärjestelmää. Sellaisia rahoja ei löydy Ruotsista, ei edes Iso-Britanniasta.

 

Suomen talous olisi täysin halvaantunut, eikä parempaa olisi juuri odotettavissa. Sitten eräänä aamuna eurot vaihdettaisiin markoiksi. Mutta millä kurssilla? Mitään realistista pohjaa valuuttakurssille ei olisi. Olisi vain jokin oletettu kurssi, joka lopulta voi olla miten mielivaltainen tahansa.

 

Sellaisen mielipiteen olen kuullut, että valuutta vaihdettaisiin suhteessa 1:1, jonka jälkeen valuutan annettaisiin kellua. Tämä taas synnyttäisi villit valuuttaspekulaatiot valuutan kellutuksesta johtuvasta tulevan valuuttakurssin suunnan muutoksesta. Pelikenttä olisi avoin George Sorosin kaltaisille spekulanteille.

 

Vuonna 1992 George Soros hyökkäsi Englannin puntaa vastaan eikä paikallisen keskuspankin lihakset riittäneet edes torjuntavoittoon. Samassa rytäkässä meni sitten Pohjolan banaanitasavallan markkakin. Siitä alkoi markan kellutus, mutta euroeron koittaessa ”uusi vapaasti kelluva markkakaan” ei olisi turvassa spekulaatioilta. Vedot olisi tässä vaiheessa jo asetettu. Kellutuksesta huolimatta markka olisi kiihtyvän spekulaation kohteena.

Nyt ollaan siis ensimmäisen markkapäivän aamussa. Korot kiipeäisivät muutamassa tunnissa pilviin. Hyperinflaation uhka olisi todellinen.

 

Päivän mittaan tilanne vain pahenisi. Illan koittaessa kaalinpäät maksettaisiin oravannahoilla. Sitten luettaisiin päreen valossa Paavo Väyrysen kirjoja. Seuraavana aamuna Paavo Väyrynen ilmoittaisi Suomen liittyneen vastaperustettuun Neuvostoliittoon. Tai jotain sinne päin…

 

Jos koko euroalue romahtaisi, niin skenaario koskisi koko Eurooppaa. Kaikki Euroopan euromaat olisivat tässä tapauksessa banaanivaltioita. Nopeasti ilmiö leviäisi euron ulkopuolella pysytelleisiin maihin. Tuloksena olisivat "varjovaluutaan" markkinat. Ainoa relevantti varjovaluutta olisi dollari. Niitä ihmiset rohmuaisivat niin paljon kuin kykeneisivät.

 

Tehtiinpä mitä tahansa, tulokset ovat aina huonoja.

 

Jos erottaisiin Emusta ja käyttöön tulisi oma markka, sille määräytyisi arvo eli valuuttakurssi suhteessa muihin valuuttoihin. Se määräytyisi markkinoilla sijoittajien euronjälkeisen ajan taloutta koskevien odotusten perusteella, eikä Suomi voisi siihen itse vaikuttaa.

                                                                    (Esko Seppäsen omilta verkkosivuilta)

 

Eron yhteydessä olisi ratkaistava kaikkien Suomea koskevien laillisten Emu-sitoumusten ja -vastuiden ongelma: tulisivatko velvoitteet maksuun heti eron hetkellä vai hoidettaisiinko niitä entiseen malliin erosta huolimatta. Jos ne tulisivat heti maksuun, eroamisen hinnan määrittäisi suurelta osin avioeron jälkiselvittelyn luonteinen pesänjako, jossa jaettavana olisi paljon velkaa. Se pitäisi diskontata nykyarvoon, eikä se olisi helppo tehtävä markan ja euron uuden valuuttakurssin oloissa.

  Jos taas nykyiset – eurossa ilmaistut – velvoitteet jatkuisivat entiseen malliin, silloin ero eurosta ei vapauttaisi Suomea yhteisvastuusta vanhoista sitoumuksista eikä erosta saataisi tavoiteltua etua.

                                                                (edelleen Esko Seppäsen verkkosivuilta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (104 kommenttia)

Reijo Jokela

"Tehtiinpä mitä tahansa, tulokset ovat aina huonoja".
Eikö tästä seuraa, että niitä jotka Suomen tällaiseen tilanteeseen ajoivat tulisi kutsua ansioidensa mukaisesti kansanpettureiksi?

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Kyllä! Ja elinkeinoelämästähän niitä löytyy runsaasti, eivät ole 15 vuodessa ymmärtäneet, miten markkinatalous toimii.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Otetaan paikallisvaluutta euron rinnalle joka hakee arvonsa markkinoilla. Pitääkö jotakin muuta vielä tarjota? Vai tahdotko nyt rajata kysymyksen vain eurosta eroamiseen ja näin pitää vastaukset mieleisinä torjuttavina?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Tuossa skenaariossa olisi kaksi vapaasti kelluvaa rinnakkaista valuuttaa. Ei olisi kovinkaan järkevää käyttää sellaista mekanismia, sillä siinä tapauksessa olisi eroa vain valuutan nimellä.
Ovatko markkinat sitten riittävän tehokkaat hinnoittelemaan molemmat vapaasti kelluvat valuutat tehokkaasti, on jo paljon vaikemapi seikka.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eli siis epäilet markkinoiden kykyä arvioida valuutan arvoa?

Miten lainkaan pystyvät arvioimaan montaa kruunua samaan aikaan..ihmettelen!

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen Vastaus kommenttiin #20

Missä valtiossa on valuuttana käytössä useampia eri kruunuja samanaikaisesti?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #40

Ja miksi se kyky loppuisi valtion rajoihin?

Pekka Iiskonmaki

Suomen tilanne on todella surkea taloudellisesti. Suunta on vakaa. Alaspäin.

Tuon kaiken olemme itse tehneet. Syyttömiksi itsensä tuntevat ovat joukolla poistuneet laivasta jo aikoja sitten.

Reijo Jokela

Eivät ole kaikki tehneet. Syylliset löytyvät siitä samasta joukosta, jotka nousukaudella ovat "bonuksensa ansainneet". Kun meillä on kerran selkeästi rajattu ryhmä, joiden ansiota nousukausi on, niin saman ryhmän epäonnistuminen on tämänhetkiseen tilanteeseen syynä. Nyt on vain niin, että tuota "vastuuta, josta maksetaan" ei ole olemassakaan kuin juhlapuheissa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Miten osoittaisit, että juuri henkilöt X, Y ja Z ovat vastuullisia tapahtumista A, B, ja C? Sellaisen kausaliteetin todentaminen taitaisi olla mahdotonta. Ei taitaisi mikään maailman tuomioistuin pystyä käsittelemään tuolla tavoin määriteltyä oletettua syyllisyyttä. Vaikka jotkut henkilöt pystyttäisiin aukottomasti osoittamaan syyllisyksi, niin tilanne on niin monimutkainen, ettei korvausvelvollisuutta voi syntyä koskien tapahtumia A, B ja C. Linnaanko jotkut pitäisi heittää, jos mitään rikollista ei ole tapahtunut?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
Sanktioita Suomessa annetaan todella harvoin julkisella sektorilla. Yksityinen sektori on elastinen ja joustaa.

Tarvittaessa poistuen kokonaan areenalta, kun tilanne näyttää toivottamalta jatkaa.

Euro ei valuuttana ole ongelma Suomen taloudelle, vaan Suomi itse.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Valtiopetos tapahtui 90-luvulla, suunnittelu aloitettiin jo 80-luvun puolella. Tämä pitäisi tutkia ja syylliset tuomita. En usko että sitä tapahtuu. Mutta keskustelussa sitä kannattaa pitää, jospa siitä jotain opimme.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Miten kävisi asuntovelallisille? Nyt on maksettu ennätysalhaisia korkoja pitkään ja se on varmaan vielä jotenkin pitänyt asuntokaupan käynnissä. Valuuttaspekulaatio heiluttelisi korkoja kuin lastu laineilla. Muistan kun otin joskus 90-luvulla rippusen kovakorkoista lainaa, taisi olla ainakin 16 %.

Ja kun kelluttelun huumassa euroissa otettujen lainojen pääoma hyppäisi 15 % ylöspäin, niin velalliset eivät lainoistaan selviytyisi. Ihan sama tilanne kuin 80-luvun lopussa valuuttalainoihin sortuneilla. Tämä taas johtaisi asuntojen pakkomyyntiin ja hintojen romahduksiin.

Pekka Iiskonmaki

#4
Suomelta on aina puuttunut vakaa talouspolitiikka.

Markkinataloudesta on siirryttiin kokeilevaan sosialismiin 70 -luvulla ja nyt eletään pysähtyneisyyden aikaa ja oleillaan.

Suomen tulevaisuus on helppo ennustaa. Pitkä ja kivinen.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Tässä hieman vastauksia kysymyksiisi, toivottavasti jaksat tutustua...
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1668...

Pekka Iiskonmaki

#7
Suomessa euro on osa turvallisuuspolitiikkaa ja sellaisena on se nähtävä ilman NATO -jäsenyyttä.

Suomi ei voi harjoittaa entistä devalvaatiopolitiikkaansa ilman NATO -jäsenyyttä.

Kyllä nämä asiat on Kari koplattava yhteen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrotko nyt vielä miksi Suomen pitäisi harrastaa entistä devalvaatiopolitiikkaansa ja miten ihmeessä siihen tarvittaisiin NATO-jäsenyys?

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

En minä näe mitään fundamentaalista syytä, miksi Suomen markka ei toimisi. Se olisi tietenkin kelluva valuutta, jolloin sen arvo asettuisi oikealle tasolle. Ei siitä mitään katastrofia varmaankaan tulisi, kun yhdessä siirtymäkausi hoidetaan oikein. Ei näissä nyt mitään niin hirveän poikkeuksellista kait ole. Luottaisin kyllä keskuspankkiirien kykyyn selvitä tuosta, jos vain halua on.

Kari Vannemaa

Miksi Suomen tilanne olisi näin totaalisesti erilainen kuin kuin muiden Pohjoismaiden? Ihan kohtalaisesti tuntuu sujuvan banaanitasavalloilla Tanska ja Ruotsi. Taloudesta lienee kysymys, ei siitä minkäniminen on valuutta.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Tilanne on jo lähtökohtaisesti erilainen: nämä maat ovat koko ajan olleet euron ulkopuolella, Suomi ei. Euron ulkopuolella pysytelleiden maiden talouden fundamentit erkanivat Suomen talouden fundamenteista sillä hetkellä kun Suomi liittyi eurojärjestelmään.
Talousshokki Suomen euroeron kohdalla olisi niin valtava, että aika monta sukupolvea menisi siitä topimiseen. Kestäisikö suomalaisten hermot pitkäaikaista elintason laskua? Minä en osaa sanoa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Petoksella meidätkin tähän sotkuun on liitetty.
http://jormajaakkola.fi/EMU-petos

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Fundamentit eivät erkaantuneet, vaan fundamentit ovat (tietysti) samat. Mutta sitä ei ole Suomessa ymmärretty - siis markkinataloutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"Mutta sitä ei ole Suomessa ymmärretty - siis markkinataloutta."

Katainen lupasi ottaa niskalenkin markkinavoimista, ei tainnut onnistua.

Jaakko Savolainen

Tarkoitatko siis sitä, että Suomen markasta luopuminen ja Suomen liittyminen eurokantaan tuhosi Suomen talouden tulevaisuuden aina ikuisuuteen asti?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Laiskana kirjoittajana ajattelin kiinnittää huomiota pariin linkkiin, joissa asiaa käsitellään. (Toki olisi hyvä esittää tutkimuksia myös siitä, mitä HYÖTYJÄ eurosta on ollut:

Tässä on Wolfson-palkinnon saajan, Roger Bootlen ehdotus tavasta erota eurosta:
http://www.theguardian.com/business/2012/jul/05/eu...

Sami Miettinen on myös pohtinut asiaa useassa US-blogissaan:
http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1668...

Liberan think tank julkaisi 7.5.2014 kirjan "Euron tulevaisuus".
http://www.libera.fi/raportti/euron-tulevaisuus-su...

Sen keskustelua on jatkettu edelleen mm. rinnakkaisvaluutta-ajatusta käsitellen. Kun EU havittelee euroalueen maista tulevan liittovaltion ydintä (siis siihen eivät kuuluisi esim. Ruotsi, Britannia tai Sveitsi), sen betonointi on käynnissä. Kuten Miettinen vihjaa, "euroryhmän liittovaltiokehitys on mahdollinen savuverho pankkituen ylikansallistamiselle."

Meillä on siis näkyvää ja näkymätöntä EU-suunnittelua... :-)

Tyhmyrin blogi yrittää selittää euron vaikutusta Suomessa näin:
https://tyhmyri.wordpress.com/2016/02/16/kuinka-eu...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo tyhmyrin blogi ei kuitenkaan vastaa kysymykseen, "Miksi ja mitkä ovat ne syyt, että Suomen vientiteollisuus on vaipunut korkeanteknologian tuotteita tuottavasta maasta, bulkkituotteita tuottavaksi. Tämä on oleellisempaa kuin se millä valutaalla Suomessa toimitaan. Bulkkituotteita tuottavana maana emme tule maailmanmarkkinoilla pärjäämään vaikka meillä olisi oma kelluva valuutta johtuen korkeasta kustannustasostamme josta eurolla on vain vähäinen merkitys.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kannattaisi lukea useampi Tyhmyrin blogi keskusteluineen, niin voisi saada aiheesta enemmän irti Tyhmyrinkin kantilta.

Aiemmin - esim. v. 2010 - kun euron ongelmista on puhuttu, se on kuitattu menneisyyteen (v. 2002) tuijottamiseksi.
Nyt kuitenkin esim. Korkman & co. ovat tähän menneisyyteenkin kajonneet nykyisyydestä käsin. Nykyisyyteen liittyy se, miten tästä eteenpäin eli miten nousu onnistuu, kun euro on edelleen kanssamme.

Tähän liittyy koko paketti työttömyyksineen, vienteineen, investointien puutteineen ja euroalueen hitaimman kasvumaan asema. Koska EU:n ja euron pelastaminen on meillä oman maan etua tärkeämpää, nytkään ei kajota mielellään kaikkiin kissoihin pöydällä.

Maahanmuuttokin piti päästää jättiongelmaksi asti, ennen kuin se nousi tolkun keskusteluun. Aimmin sekin ongelma kiellettiin leimasimella. Briteille kaikki kissat voidaan pitää pöydällä. Se on esimerkillistä.

Voimme toki aina kysyä, miksei investoida, miksei vienti vedä, miksi vajosimme työttömyyteen ja bulkkimaaksi. Rehelliyyden nimissä olisi hyvä ottaa keskusteluun mukaan myös EMU.

Siitä vain kaikki neuvojat nvestoimaan, viemään, työllistämään ja innovoimaan, jos se kerran on kannattavaa. Eihän se vaadi kuin "tekemisen meininkiä" ja "positiivista asennetta ilman valitusta"?

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Nokia, Nokia, Nokia.....ja sitten yritysjohtojen kyvyttömyys...

http://yle.fi/uutiset/professorin_yllatysvaite_vie...

ja sitten ehkä merkittävimpänä vapautunut maailmankauppa(ideologia), joka ei tuonutkaan suhteellisen edun hyötyjä kaikkialle maailmaan vaan siirsi teknologian halpatyömaihin. Sisämarkkinoillekin tarkoitettu tuotanto siirrettiin halpatyömaihin, jos vain teknologia oli siirrettävissä. Suhteellisen edun ideologiakin (en puhu teoriasta kun se ei sitä lopulta ollutkaan) olisi hyödyttänyt kaikkia jos maailmassa olisi harjoitettu Keynesiläistä talouspolitiikkaa. Vaan kun ei.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Olet aivan oikeassa tuossa asiassa.Tuo teollisuuden rakenteen muutos on kaikkein suurin syy Suomen talouden alamäkeen. Ja toiseksi se sokeus, jolla julkista sektoria kasvatettiin Nokian huippuvuosina, pitää huolen siitä, että helpolla ei tästä suosta ylös päästäkään. Euron arvo on ollut enimmän ajan sen olemassaolosta liian korkea, mutta sen takia täältä on pääasiassa hävinnyt matalan jalostusasteen työpaikkoja. Näin pieni valtio ei koskaan menesty bulkkituotteilla, joten siihen ongelmaan pitäisi etsiä ratkaisua muualta kuin valuutasta.

Jaakko Savolainen

Uskon Blogistin väitteisiin siitä, että ero euroata aiheuttaa ongelmia. Jotkut niistä ovat suuria ja jotkut pienia. Kaikkiin ei vielä' tiedetä vastauksia.

Toinen mahdollisuus on jatkaa eurossa. Kahdeksan vuotta Suomen kaikki hallitukset ovat tehneet kaikkensa saadakseen Suomen asiat kuntoon. Tulos on kaikkien tiedossa tänä päivänä.

Päätös eurosta eroamisen tai eurossa pysymisen välillä on tehtävä san hetken tiedoilla, jolloin päätös tehdään.

Siis jatkammeko eurossa. Kahdeksan viimeistä vuotta olemme pyrkineet palauttamaan positiivisen talouskehityksen, mutta epäonnistuneet ja nyt olemme lopukllisesti putoamassa muiden markkinatalousmaiden seurasta.

Vai vaihdammeko itsenäiseen valuuttaan, joka sallii itsenäisen taloudehoidon tavalla, jolla selvisimme itsenäisyytemme ensimmäiset 60 vuotta. Tässä vaihtoehdossa altistumme ennen kokemattomilkle riskeille, joiden ratkaisuja ei vielä tiedetä.

Yhdellä lauseella. jatkammeko kahdeksan viimeisen vuoden kokemuksen huonoksi todetulla tavalla vai aiemmin 60 vuotta menestyksellisellä harjoitetulla tavalla?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Suomelle käy kuten 3:n maailman valtioille. Luonnonvarat ja kaikki arvokas lypsetään ulkomaisille sijoittajille. Toivottavasti kun rumba on ohi, meille jää edes joku metsälaikku, vähän edes jotenkin viljelykelpoista maata ja sen verran juomakelpoista vettä ettei aivan näännytä.

Toisaalta eihän olisi ensimmäinen kerta kun suuret länsimaat kehittäisivät pienen Proxy war:n aikaisemmin vakaaseen valtioon. Miettikää Libyaa, afrikan rikkain valtio, vähemmän köyhyysrajan alapuolella asuvia kuin hollannissa, 4 paras elitason kehittymisvauhti. Kunnes tietyt tahot päättivät että eihän tämä vetele että ruvetaan afrikan maiden kesken pitämään omia puolia länsimaiden ryöstökapitalismia vastaan ja kehitettäisiin kultaan sidottu yhteisvaluutta. nyt 4 vuotta sisällissotaa takana.

Pekka Iiskonmaki

#12
Ruotsin vallan aikana Suomi tuhottiin useasti. Eihän ole muuta kuin historia toistaa itseään.

Kari Ahveninen

Se onkin hienoa, että tilanne joka aiheutettiin vastuuttomasti siirtämällä Suomi euron armoille on nyt "pätevä" peruste sille että aiheutettua vahinkoa ei voitaisi korjata.
Armotonta logiikkaa, kuten (tahallaan) omaan jalkaan ampuminen sille että tulee liikuntavamma joka estää liikkumisen.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Oletus, jos Britannia ottaa hatkat EU:sta, saattaa näyttää suuntaa, miten Suomen olisi syytä toimia.

Suomi on joka tapauksessa kansantaloudellisesti 'pieni' maa, jonka hyppy eurosta ei unionia hetkauttaisi, mutta saattaisi Suomen kannalta olla melkoinen pudotus tai terve uuden alku.

On hyvä edelleen tunnistaa Venäjän merkitys - kaupan elpyminen siihen suuntaan.

Missä ovatkaan ne suomalaiset 'viisaat', joihin edes joskus tavallinen kansa voisi luottaa?

Käyttäjän PetriSutinen11 kuva
Petri Sutinen

Ikivanha jättidevalvaation tai setelin kahtialeikkauksen tapa ei ole tietenkään koskaan aiemminkaan ollut spekuloida siitä etukäteen. SOME-poliittisten näytelmien ja spekulaatioiden Suomi on ehkä vain jo hieman eri maa kuin 2. maailmansodan jälkeinen Suomi.
Kuvatun kaltaisia spekulaatioita ei tietenkään synny, kun päätös tehdään Kekkosmaisesti keskiyöllä suljettujen ovien takana ja se on voimassa aamulla klo 8.00 ennen kuin maksuliikenne aukeaa. Jos valuutta lyödään itse alas eikä sitä kelluteta, ei sillä myöskään voi jälkikäteenkään spekuloida. Se ei kyllä taas sovi nykyiseen pankkimaailmaan ja pörssihaiden pesiin.

Ei sillä, että onnistuuko tässä nykyisessä valtiossa moinen enää millään "demokraattisella" tavalla. Show must go on.

Sisäinen tai ulkoinen devalvaatio on edessä. Sisäinen ei ole Suomen historiassa - toistaiseksi - vielä kertaakaan onnistunut. Ks. Sukselainen ja "mätäkuun hallitus." Tai yleislakko 1956. Tai lama 1990. Ajan saatossa jos muut hiljakseen menee ohi, se sisäinen devalvaatio sujuu toki näinkin, lahnaa leikkimällä.
Helpompi on kamelin mennä neulansilmän läpi kuin yhdenkään suomalaisen laskea ilman aseella uhkaamista omia tulojaan? Oli sitten herra tahi narri?

Juu, ei ole helppoa ei. Olin euroon menoa vastaan ja olen edelleen sitä mieltä, että se oli iso virhe. Vain yhtenäinen talouspolitiikka oikeuttaa yhteiseen rahaan. Ei mikään diibadaaba.
Paljon epäselvempää on tosiaan se, mitäs nyt sitten tarttis tehdä. Kun vanhat suomalaiset toimivan lamapolitiikan keinot on kuolleet pois. Euroero ei ole ollenkaan helppo juttu, todellakaan. Devalvaatio eron jälkeen on täysin varma, ja lainat on paljolti euromuotoisia. Lainasummat kasvaa devalvaatioprosentin verran kaikissa eurolainoissa. Devalvoivan maan lainojen olisi aina hyvä olla kotimaisia.
Jos ei ne ole, se on sitten se voi voi.
Helppoa euroero ei ole varsinkaan nykySuomessa. Paavokin voi elää vielä vähän vanhoissa muistelmissa näistä kabinettien salatuista iloista.

Mikä olis nyt parasta ei välttämättä ole silti se, mitä nyt saadaan tehtyä. Time goes by.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Uskon että EU ja euro palvelevat viimekädessä eurooppalaisten demokraattisten arvojen puolustamista iivanalta. Joten olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa että euroero on huono idea, joskin eri syystä.

Sunnuntai-iltapäivän ratoksi on kuitenkin mukavaa pureutua esitettyihin väitteisiin, jättäen iivana tarkastelusta ulos.

Ilkka sanoi että pääomat häipyisivät euroerossa kiireen vilkkaa Suomesta ja että tämä tapahtuisi varmasti. En usko. No, voi olla, mutta entä sitten? Kiireen vilkkaa tarkoittaisi dumppausmyyntiä, jolloin kynnellekykenevät Suomalaiset voisivat ostaa kruununjalokivemme alehintaan takaisin maksamaan osingot Suomeen, sen sijaan että ne menevät ulkomaisten eläkerahastojen tuotoksi.

EKP:n hillopurkilla käynnin loppuminen olisi tervettä kehitystä. Tulo- ja menoarviot laitettaisiin tasan samantien. Tai sitten yksityisiltä löytyy hilloa, markkkasetelikone vain pyörimään ja inflaatio hoitaa markat säästäjien taskusta valtion moolokin kitaan.

Ostajien ja myyjien leegiot määräisivät markalle helposti kelluvan kurssin, siinä ei ole mitään ihmeellistä tai ongelmallista. Kiinnostavaa olisi tietää mihin kurssi asettuisi. Nykyinen bruttokansantuotteemme yhdistettynä negatiivisilla näkymillä olisi määräämässä sitä. Missään nimessä markka ei olisi arvoton, mutta Lidlin ruoka tulisi kalliimmaksi.

Markan arvon huojunta tulisi olemaan rajua, mutta antaa huojua. Turha toivoa että Suomen Pankki pystyisi sen arvoon vaikuttamaan, eikä sen pidäkään.

Uudestaan köyhtyneet suomalaiset nousisivat seitsemältä rakentamaan Uutta Suomea kilpaillen laadulla eikä alhaisilla palkoilla, ja vuosien uurastuksen jälkeen pääsisivät sitten nauttimaan ansaituista töiden hedelmistään. Suomi ja markka vahvistuisi taas.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

En pidä kovinkaan todennäköisenä, että ainakaan nuorempi ikäpolvi olisi millään tavalla valmis osallistumaan "jälleenrakennukseen" köyhtyneessä Suomessa. Kaikki kynnelle kykenevät olisivat siirtyneet jo aivan muihin maisemiin vieden tietotaidon ja pääomat mukanaan. Jäljellä olisi pelkkää "halpatyövoimaa" ja sellaisella ei yleistä hyvinvoitia kovin pitkälle rakenneta

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Olet oikeassa, en tullut tätä ajatelleeksi. Omakohtaisesta kokemuksesta tiedän että tämä aivovuoto on totta ja varmasti vakava ilmiö kansantaloudessa. Suomi on "nettovoittaja" maahanmuutossa, mutta korkeasti tienaavien tilalle tulee väkeä heikommista oloista.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #28

Voisiko tällä olla jotain tekemistä sen kanssa että suomalaisille tupataan koko ajan lisää maksettavaa niin eurovelkojen kanssa kuin ns. turvapaikanhakijoiden kustantajana, samaan aikaan kun verotus kiristyy, palkat alenevat, edut vähenevät ja kaikesta leikataan jotta olisi varaa maksaa turhapaikanhakijoiden aiheuttamat kustannukset?

Kuljetaan EU:n talutusnuorassa ja maksetaan viulut siitä että itävienti meni? Eipä se juuri muita EU-maita ole niin pahasti runnellut kuin Suomea.
Ja se huvittavin puoli: Onko jotain saatu aikaan (muuta kuin Suomen talouden kuralle ajaminen)? Vastaus on valitettavasti EI, oikein isolla kirjoitettuna.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #49

Tämä juuri ihmetyttää. Mitään ei ole saatu aikaan, muuta kun 100miljardia velkaa, 500.000 työtöntä 500.000 ulosotossa. Valtion omaisuutta myyty kiihtyvällä tahdilla.

Brysseli päättää meidän jokaisen asian vaikka nuo valkohampaat tuolla selittelis päätöksiin osallistuvansa ja nyt kaiken lisäksi usa päättää siitä koska se tulee harjoittelamaan sotaa meidän maille venäjää vastaan omia tarkoitusperiään toteuttaakseen.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

"Miten pääomien pakeneminen euroeron yhteydessä padotaan? Kun pienikin epäilys herää siitä, että Suomi todella olisi eroamassa eurovaluutasta, pääomat häipyisivät kiireen vilkkaa Suomesta. Tämä tapahtuu varmasti. Lainsäädännöllä pääomapakoa ei pystytä patoamaan."

Ilmeisesti tarkoitat, että ne pääomat pakenee, mikäli usko markkinoihin katoaa?

Jos nyt ajatellaan, että joka toinen uskoo euroon ja joka toinen ei, niin tuossa on aivan yhtä suuri mahdollisuus, että ne pääomat lisääntyy kun pakenee.

"Suomen talouden annettaisiin romahtaa, eikä kukaan olisi edes pahoillaan; paitsi suomalaiset, joiden persnahasta rahat taas riivittäisiin. Uusiin Suomen valtion lainoihin ei kukaan koskisi pitkällä tikullakaan ja entiset menisivät saman tien maksuun"
Nyt on annettu muutaman muun euroopan maan talouden jo romahtaa ja suomalaisten persnahasta on revitty noiden euroopan maihin lainanneiden pankkien pääomittamiseen rahat.

Miksi uskot, että uusiin suomen valtion lainoihin ei olisi uskoa? Uskot siis, että ainoa mikä Suomen taloutta on pitänyt ja pitää pystyssä on euro, vaikka omasta mielestä se on yksi asia mikä talouttamme on nakertanut.

Lisäksi omalla valuutalla kriisitilassa sitä valuuttaa painetaan itse, kuten tehtiin sotien jälkeen ja noustiin kunnes alettiin pukaamaan suomea eurokuntoon 80 luvun lopulla ja koettiin lyhyt lama, sekä sallittiin velallisten ryöstö.

Miksi pidät velallisten ryöstöä ainoana ratkasuna. Itse neuvottelisin asian niin, että velallisille taattaisiin riski valtion oman pankin tuella niin, että kelluttelun alettua velat sovitellaan niin, että tilanne ei velallisten kannalta huonone eikä parane uuden ja vanhan valuutan suhteen.

Pääomapakoa piirtelet seinälle heti, kun edes vähän näyttää mahdolliselta fixit toteutuu.

Eiköhän siinäkin kohtaa vaikuta melko suuresti se, että millaisella toimintamallilla on tarkoitus siirtyä omaan valuuttaan.

Eurouskovaisilla on usein tapana ajatella asiaa vain niin, että on ainoa vaihtoehto se euro, kun sit taas osa ihmisistä katsoo koko kuvaa, missä se euro on vain yksi pieni vaihtoehto muiden joukossa.

Politiikassamme ei ole koskaan ollut ensimmäistäkään puoluetta, joka olisi edes millään tavalla tuonut esiin vaihtoehtoja eu/eurolle ja tämä on johtanut siihen, että jokainen eu säädös tai europankin pelastusoperaation lasku kun lähtee Suomeen, niin se on jo valmiiksi hyväksytty, koska hallitus on 100% täynnä eu/euro myönteisiä ja vain euroon/eu:hun uskovaisia poliitikkoja.

Nyt on viimeiset hetket avata ne silmät ja alkaa tutkia kokokuvaa, sillä tällä tiellä jatkaen tuho on varma ja tie kohti liittovaltioita on ainoa vaihtoehto jos pysymme mukana. Lisäksi koko eu:n kaatumisen toteutumis % mielestäni on jo muutaman kymmenen % luokkaa, jos ei jopa 50, niin eikö tässä kohtaa olisi melko suotavaa edes pikkasen tutkailla ja valmistella senkin riskin realisoitumiseen?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Lähinnä ajattelin sitä, mikä noissa Esko Seppäasen sitaateissakin tulee ilmi. Mikä on vanhojen miljardiluokkaa olevien velvoitteiden asema? Olisi aivan mahdoolista, että vanhoja velvotteita ei kunnioitettaisi. Epäilys sellaisesta romuttaisi talousjärjestelmän muutamassa päivässä. Epäilys koskisi sekä valtion että yritysten velkapapereita. Jos vanhoja velkoja ei kunnioiteta, niin uusien velkapapereiden myyminenkään tuskin onnistuu. Ehkä joku sentään uskaltaa ostaa roskalainoja, mene ja tiedä.
Suomen taloutta on pitänyt pystyssä markkinoiden usko Suomen kunnioitukseen hoitaa velvoitteensa. Tämä ihan riippumatta siitä onko moinen kunnioitus millään tavalla perusteltua.

Kari Ahveninen

No jaa. Jos katsotaan että melkoinen osa noista ulkomaisista veloista on takauksia ja EKP:n kautta tuettuja euromaita jotka ovat itse sössineet asiansa, niin mitäs jos niille sanotaan yksinkertaisesti että ei makseta? Eihän ne edes ole olleet koskaan Suomen velkoja?

Epäiletkö että seuraavana päivänä on EU:n iskujoukot rajoilla valmiina miehittämään Suomen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #53

Ei siihen tarvita muuta kuin taloudelliset iskujoukot. Jos Suomi ei vastuitaan hoida, ei Suomi eivätkä suomalaiset yritykset saa mistään sen jälkeen ulkomaista rahoitusta. Lisäksi ulkomaisia investointeja ei Suomeen tulisi ja entisetkin rahoittajat poistuisivat. Erinomainen tilanne pääomaköyhälle Suomelle?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #56

Tuo on pelkkää jossittelua. Jos on toimivaa teollisuutta jolla on kilpailukykyä, niin luuletko että kaikki maailman maat pelkäävät EU:n iskujoukkoja? Kun EU ärähtää niin maa tärähtää?

Sinulla on selkeästi aivan liian suuri luulo EU:n vaikutusvallasta. Katso nyt vaikkapa miten paljon se on vaikuttanut itänaapuriimme... omiin muroihin kusemista kyllä harrastetaan antaumuksella, sitä ei voi kieltää.

Siis jos Suomi sanoo että EU:n vaateet ovat hanurista, niin kuka sen kiistää? EU? Tottakai EU koska joku muu (esmes saksalaiset) joutuvat silloin vastamaan tekemisistään, muu maailma ei korvaansa lotkauta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #58

Kari, kysymys on aivan muusta kuin yksistään EU:sta. Enkä puhunut mistään EU:n iskujoukoista.

Jos Suomi sanoo, että velkojien vaatimukset ovat hanurista ei varmaan kukaan siihen mitään sano. He toimivat. Esimerkiksi voisi mainita vaikka Argentiinan.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #62

Ja miten se sitten eroaa siitä suosta minne Suomi on vajoamassa? Pikkuhiljaa mennään kohti tilannetta jossa ei ole teollisuutta, maksukykyä eikä kohta kai enää työvoimaakaan huolimatta tarmokkaastaa uuden "työvoiman" maahantuonnista.

Ja tietääkseni Argentiina voi oikein mainiosti, kiitos kysymästä. Hetken kun kirpaisee niin sitten on taas kaikki ok, vähän kuin rokotuksessa. Ihan toista kuin hitaasti tappava virus.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #65
Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #69

Juu. Argentiina on kerran jos toisenkin jättänyt ulkomaan velkansa maksamatta. Onko se hävinnyt maan päältä? Eikö siellä enää elä ketään? Onko se pantattu kokonaan ulkomaille? Yle ja HS ei kuitenkaan enää ole ollut aikoihin niitä luotettavimpia uutisten lähteitä, sorry.

Pekka. Ihan oikeasti. Se Argentiina on siellä edelleen, ja on potkupallossakin edelleen Suomea edellä, reippaasti. Puhumattakaan siitä että sieltä edelleen saa oikein mainiota nautasäilykettä, josta on tullut monet kelvolliset ateriat laitettua.

Eikä siitä ole tullut mitään ei-ei-maata. Taidanpa seuraavan kerran kun reissuun lähden niin mennäkin käymään siellä. Sen verran mielenkiintoinen maa...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #70

Miten mahtaa mennä argentiinalaisilla? Meneekö heillä itsellään nyt paremmin kuin esimerkiksi vuonna 1999?

Kerro minulle sitten se luotettavampi lähde Argentiinan ja argentiinalaisten tilanteesta,josta sinä tietosi haet?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #71

Todennäköisesti, sen jälkeen kun Argentiinan sotilasjuntta saatiin viralta niin siellä menee vähän jokaisella paremmin.
Enkä minä tuohon Argentiinaan viitannut vaan sinä. Hae jostain esille luotettavampi lähde miten hyvin/huonosti Suomella menisi jos se eroaa eurosta, tai jopa koko EUrostoliitosta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #76

Minä en myöskään väittänyt Yle äenkä Hesaria epäluotettaviksi, kuten sinä.

Muuten Aegentiinassa sotilasjuntan aika päättyi jo vuonna 1982, mutta et tietenkään tähänkään tietoon luota?

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #77

Yle ja HS, heillä on tehtävä. Joten, luotettavuuden kanssa on vähän niin ja näin, valitettavasti. Vielä 80-luvulla niiltä saattoi odottaa että tieto jota välitetään on luotettavaa ja tietoa, sen jälkeen on alkanut valistuksen aikakausi.

Argentiinan sotilasjuntta saatiin silloin viralta, ainakin virallisesti. Miten kauan sitten menee purkaa korruptoituneet rakenteet on vähän eri asia. Mutta kuten sanoin, pääsääntöisesti siellä menee nyt paremmin kuin ennen tuota aikaa.

Harmi ettei neukkulan kaatuminen saanut venäläisiä kuosiin, mutta EU:n se sai pullistelemaan "voimansa tunnossa" vaikkei mitään perusteita sille olekaan. Se että lännempänä meni paremmin oli sitä että lännempänä asiat hoidettiin paremmin.

Mutta ei enää: EU:ssa on aimo annos neuvostoliittoa. Ja se tulee myös näkymään, ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #79

Muistaakseni kysyinkin, miten uskot argentiinalaisilla menevän näiden useamman romahduksen jälkeen verrattuna tilanteeseen vuonna 2000.Argentiina julistautui vuonna 3001 maksukyvyttömäksi, ja sen kälkeen he jättivät velkansa maksamatta?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tuntuu siltä, että nämä Fixitistä ja omasta valuutasta unelvoivat unohtavat tietoisesti tärkeän seikan. Suomen ero ja oma valuutta aiheuttaisi välittömästi oman valuutan tai rinnakkaisvaluutan devalvoituessa suuren suomalaisten ostovoiman laskun. Puhuttamakaan niistä, jotka ovat ottaneet euromääräisiä lainoja ja tulot olisivatkin sitten omassa tai rinnakkaisvaluutassa? Myöskin korot olisivat aivan eritasolla kuin nyt. Olisi taas kerran asuntoja pakkomyyntien takia halvalla saatavissa? Lisäksi Suomen valtion euromääräiset lainat ja sitoumukset.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Millä tasolla ne reealikorot on nyt suhteessa 20 vuoden takaiseen?

korko on ollut keskimäärin eu ajan muistaakseni 3,6% mutta mitä on tapahtunut hinnoille.
Hinnat on tuplaantunut tai triplaantunut, mutta palkat ei eli se pienentynyt korko % on aiheuttanut ylisuuren hintojen nousun, joka on johtanut siihen, että suhteessa 20 vuoden takaiseen velallakin nostaessa silloin oli isommalla korolla halvempaa kuin nyt pienellä, eli toisin sanoen reaalikorko on noussut.

Mikä ostovoima SUomessa laskee, kun ei ole enää jäljellä mitään ostovoimaa ja siksi tähän tilanteeseen juuri on tultu, kun tulot ei ole noussu oikeassa suhteessa hintoihin ja ne kelle on tullut isommalla kauhalla, laittaa rahat jemmaan, eli pois kiertämästä ja kansantuotetta nostamasta.
Ja jos sen uuden valuutan arvo laskee, niin se heikentää siis ostovoimaa vaan suomen ulkopuolelta ostaessa ja lisää edellytyksiä myydä Suomen ulkopuolelle, joka lisää sitä ostovoimaa täällä kotona.

Nykyisiin velkoihin järjestelisin valtion takaaman turvan ennen eroa, joka turvaisi euromääräiset velkamme niin, että emme kärsisi kurssimuutoksista ja koskisi vain nykyisten velkojen loppuun asti, eli ei uusille veloille.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Paljon mutuväitteitä kommentissasi.

Tänään juuri oli Hesarissa juttu siitä, että euroaikana reaalikorko on ollut negatiivinen useana eurovuotena. Nyt maksetaan jopa noin yhden prosentin reaalikorkoa.

Väitteesi siitä, että hinnat hinnat euroaikana olisivat tuplaantuneet tai triplaantuneet? Niille haluaisin perusteluja. Kuin myös siitä, ettei suomalaisilla olisi enää mitään ostovoimaa.

Kerro vielä lisäksi se, miten "järjestelisit" ja millä eväin, sen valtion takaamaan turvan euromääräistä vekaa ottaneille valtio mukaan luettuna?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #42

Ei täällä kenelläkään muullakaan ole kun mutuväitteitä, mutta korko % on oleellinen lähinnä asuntokaupoissa.

Asuntojen hinnat on viimeisen 20 vuoden aikana hesassa triplaantunut ja muualla tuplaantunut, mutta palkat ei ole tuplaantunut, eikä triplaantunut, ainakaan kautta linjan.

Ostovoimakadon käsitys on muodostunut lähinnä sellaisista seikoista, että jos nyt duunari saa 12-13 e tunti ja siitä jää käteen noin 1.400e/kk ja ostaa vaikka asunnon, eli vaikka okt joka lämpii öljyllä ja lyhentää velkaa 600e/kk maksaa öljystä ja sähköstä ja vedestä ja jätteistä 250e/kk (tai kerrostaloboksi ja vastikkeet ym, tai sitten vuokralla), oletetaan, että ajaa vanhalla autolla eli autoon ei pääomakustannuksia, mutta sen vakuutukset bensat ym muut kulut, että pääsee töissä käymään 250e/kk, niin siitä jää 100e viikko sitä ostovoimaa, mistä vielä pitää maksaa puhelimet, kotivakuutukset ruoka ynnä muuta elämisen menoot, niin ei siinä ihan hirveetä ostovoimaa ole parilla miljoonalla ihmisellä, jotka näin elää ja miljoonalla, jotka elää vielä pienemmällä...

Siitä työstä, mistä nyt saa 2.000/kk palkkaa pitäisi saada 3.000/kk jos meinataan että voisi puhua ostovoimasta, eikä sinnitelystä laskupinojen kanssa.

Kun sitten taas yli 5.000e tienaavien tuloilla, tai tulojen kasvulla ei enää ole ostovoimaan niinkään merkitystä, koska ne ostavat sen ruoan ja vaatteet mitä tarvitsee ja kaikki lisäraha sijoitetaan virtuaalimarkkinoille pahanväivän ja aikaisen eläkkeen varalle.

Ei mulla ole siihen valmista toteutuskelpoista kaavaa, että miten valtio takaa ne velkojen arvojen muuttumisen, mutta jotenkin niin, että jos velan arvo velalliselle kasvaa 10% kurssimuutusten takia, niin valtio maksaa tuon 10%.
Asuntovelkaa on noin 100miljardia ja siitä esim. tuo 10% tarkottas 10 miljardia, joka on iso summa, mutta meidän verorahoilla on nyt tuettu esimerkiksi pelkästään kreikkaa lainoittaneita eurooppalaisia pankkeja noin 4,5 miljardilla, niin ei sen nyt pitäisi kauheen hirvittävää olla tukea omia, kun ottaa huomioon, että tämä varmistaisi uskon talouteen, koska ostovoima ei heikentyisi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #45

Ja vaikka et yksityishenkilöiden "mahdollisesti" saaman "valtion turvan " lisäksi kirjoittanut mitään lainojen voimakkaasti nousevista koroista etkä valtion ja sen euromääräisistä sitoutumuksista mitään kirjoittanut, on pakko todeta, että niinpäniin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #47

No selitin juur, että mun mielestä yksityishenkilöiden asuntovelkojen arvon nousu pitäisi turvata valtion toimesta.

Miksi ne korot lähtisi nousuun? Ja mitä niistä Valtion euromääräisistä sitoumuksista? Velat pyritään tietenkin maksamaan pois oli ne sitten mitä valuuttaa tahansa.
Suomen valtion velka on nyt eu aikana kasvanut kymmenillä miljardeilla ja kasvuvauhti senkun kiihtyy ja kohta kun luottoluokitus putoaa, niin korkokulut alkaa kasvaa ja sitä korkoa valtion veloista on jo maksettu 70miljardia viimeisen 20v aikana.

Esimerkiksi ruotsin korkotaso on seurannut prikulleen suomen tasoa vaikka ei ole euroon liittynyt, eikä koskaan tule liittymään.

Miksi ihmeessä ajatellaan, niin että jos suomessa korko oli markka-aikana kova, niin sen on pakko olla kova taas jos otetaan uusi valuutta.

Korkoon on varmasti vaikuttanut se, että siittä pankkitoiminnasta on tehty rahantekobisnes ja koko talousjärjestelmä pyörii 97 prosenttisesti velan kautta, eli kasvua ei tule, jos uutta velkaa ei oteta kokoajan enemmän ja enemmän.

korko työkaluna on muuttunut ja pankin säännöt on höllentynyt sen suhteen, että kuinka paljon sitä velkaa tyhjästä saa luoda yhtä euroo, tai kruunua tai dollaria kohtaan.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #42

Ja juuri kun tänäänkin on taas selvitetty sitä miten turmiollista tuollainen "koronalentaminen" on. Lukisit, perhana, uutisia ihan lasit silmillä.

Samaan aikaan kun EKP kaavailee painavansa korot jopa nykyistä enemmän miinukselle, jolloin nykyinen talletusten korkotaso joka on valtaosalla kansalaisia tasan nolla painuisi jo miinukselle (talletusten arvo laskee) niin kuitenkin samaan aikaan pankit saisivat edelleen periä korkoa esmes asuntolainoista, ja kun siihen lisätään tuo suurimpien käteisrahojen poisto kokonaan mikä pakottaa ihmisiä entistä enemmän pitämään talletuksiaan pankeissa vaikka se laskee talletusten arvoa niin arvaatko mikä on lopputulos?

Ja eurohintojen tuplaantuminen on oikeasti suoranaista vähättelyjä, kun on seurannut millä tahdilla hinnat ovat kohonneet viimeisen 30 vuoden aikana. Melkoinen osa siitä on kyllä verotusta, mutta kyllä euro on siihen oman osansa antanut. Nyt kun eurohinnat alkavat olemaan numeroissa samaa luokkaa kuin 90-luvun alussa, niin sehän tarkoittaa hintojen kuusinkertaistumista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #54

Niinpä niin? Kaikki järjestyy päivän ongelmista heti, kun korko nostetaan 15%:iin! Toistaiseksi saat käteisrahaa pankeista. Hae heti pankeista kaikki pois ja piilota vaikka patjan alle, ettet vain köyhdy. Talletuskoroilla ei kukaan ple pystynyt eikä pysty nytkään rikastumaan.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #57

En väitä, että isompi korko olisi parempi tietenkään.. mutta osa ongelmaa on ainakin joissain maissa muodostunut pienen koron aiheuttamasta hintojen noususta, joka on tapahtunut siis nopeammin kun tulot.
Mulla ei ole pankissa kun miinusta.

Edelleen vaan väitän, että suomen olisi parempi ilman euroa ja mukavaa, että siitä on tässä jo melkoisesti keskustelua käytykin.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #54

Mä en kannata lainkaan tätä nykyjärjestelmää, missä yksityiset liikepankit luo velkaa tyhjästä ja repii siitä korkoa ja riskit hoitaa veronmaksaja.

Juuri se on yksi syy, miksi haluan euroeroa, koska eurossa tuo pankkipolitiikka on hulluimmillaan, kun taas omalla valuutalla sitä velanluontia ohjailtais omaksi parhaaksi.

Matalat korot on turmioillisia ja luotot muutenkin. Omassa blogissani juuri kirjoitin, että kuinka mun mielestä "halpa" korko ja helposti saatava luotto vähentää kulutusta, koska esim. tyypillinen 1.000e läppärin ostos osarilla maksaa vuoden maksuajalla 130e korkokuluina, joten asiakkaalla on 130e vähemmän kulutettavaa, kun se on ostanut sen läppärinsä heti, eikä niin, että ensin ansainnut sen.

Asuntovelan mun mielestä taas ei kuuluisi millään lailla olla pankkien bisnes.

On suorastaan kuvottavaa, että ostaaksesi perheellesi talon, sun täytyy maksaa toinen talon hinta yksityiselle liikepankille, joka luo tuon velan tyhjästä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #60

Kannattaa muuten varautua pettymykseen..vaikka siis saisimme jollakin ihmeellä ihmiset tajuamaan euron huonot puolet,niin tuo liikepankkien riistomahdollisuus on sitten kertaluokkia vaikeampi selittää. Eli vaikka eurosta erottaisiin,niin sama homma jatkuisi edelleen oman valuutan kanssa ja samat ongelmat tulisi eteen..ei yhtä nopeasti,mutta tulisi kuitenkin.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #60

Juu, ei ihme että tuolla talouden ihmemaassa jenkkilässä suomalaiset pankit saivat korvilleen annuiteettilainojensa kanssa, siellä se katsottiin koronkiskonnaksi. Ja sitähän se on.

Laskeskelin joskus omien lainojemme kanssa että yhden prosenttiyksikön muutos vaikutti viisinumeroisen luvun kuusinumeroisella lainalla, siis ylöspäin entisestä kuusinumeroisesta koronmaksusta. Onnekkaan sattuman ansiosta siitä pääsi eroon, vaikka vähän tinkimällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #82

Annuiteetti laina on jokaisen velanottajan oma valinta. Jokainen voi valita myös tasalyhenteisen lainan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #42

Valitettavasti sitä "valtion takaamaa turvaa" on pakko pienentää, koska siihen ei ole eväitä.
Hinnoista pari esimekkiä:
1) Asunto, joka v. 1997 maksoi 93.000€ (560.000 FIM), myytiin v. 2015 yli 200.000€:lla.
2) Kahvi+munkki maksoi torikahvilassa 6 FIM (1€) vuonna 2001, mutta nyt hinta on 3€ (18 FIM).

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Euroeron myötä kuitenkin Suomen valuutan arvon muutos tekisi suomalaisista tuotteista hyvinkin kilpailukykyisiä. Hetkellisesti tilauskirjojen täyttyminen työllistäisi ja raha liikkuisi hyvin. Riittääkö se sitten pelastamaan Suomen on vaan arvailujen varassa. Tai no, en minä ainakaan tiedä, kuinka pitkälle se riittäisi.

Nykymenon jatkuessa ei tulevaisuus euromaana kyllä viehätä. Suomi ei ole kilpailullisesti Euromaiden hyötyjien / voittajien joukossa, eikä tule sitä olemaan jatkossakaan pitkine etäisyyksineen ja ilman halpatyövoimaa. Euroalueelle on ihan Euroopan ytimessä teollisia maita, joilla on laadukkaita teollisia tuotteita vientiin, ja hinnat on sopivat. Tsekki on tästä hyvä esimerkki. Näitä maita vastaan taisteleminen vaatii kyllä todella kovaa osaamista ja innovatiivista kykyä tuottaa fiksusti hyödykkeitä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olenko ymmärtänyt jotakin väärin? Kässittääkseni Tsekki ei ole euromaa?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olet oikeassa. Tsekit ovat omassa valuutassaan, korunassa edelleen. Kiitos huomiosta.

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Miten niin "Suomen valuutan arvon muutos tekisi suomalaisista tuotteista hyvinkin kilpailukykyisiä", kun vaihtosuhde olisi 1:1 ja eräs toinen blogisti selittää, että Suomen talous on niin vahva, että devalvoitumista ei juuri tapahtuisi?

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#46

No eihän sitä kukaan voi varmuudella tietää. Suomen talous on kuitenkin nyt niin heikolla pohjalla, että devalvoituminen oman valuutan kautta on mielestäni todennäköisin vaihtoehto. Pitkäänkö sitten devalvoitumisen etua voisi hyödyntää. Muutaman vuoden ainakin, veikkaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olisi syytä kuunnella herkällä korvalla niitä tahoja joilla on avaimet Suomen nousuun, eikä ne avaimet ole Liberan tapaisilla ajatuspajoissa, vaan tahoilla jotka tekevät päätöksiä teollisista investoinneista ja siitä miten ja mihin suuntaa vientiteollisuuttamme pitäisi kehittää.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Noi valtion velkamiljardit on tosiaan iso kysymysmerkki, mutta uskoisin, että yritysten velanmaksukyvyn usko on parempi, kun jos joku toimii nyt eurossa, niin se toimii myös markassa.

Usko Suomen velanmaksukykyyn on tällä hetkellä kuilun partaalla. Väittäisin, että Aaa pidetään yllä vain lumipalloefektin pelossa. Numeroiden mukaan ymmärtääkseni Suomen talous olisi pitänyt jo ottaa haltuun, koska kasvu % ja velan suhde bkt ei täytä enää ennalta sovittuja normeja, eli olemme jo nyt niiden indikaattoreiden mukaan konkurssissa.

Ihan maailmanlajuisesti useat tunnetut ekonomistit on julkisesti sanonut, että juuri euro on ollut ongelmallinen Suomen taloudelle.

En pidä sitä välttämättömänä, että fixit tätä uskoa Suomen velkojen hoitoon horjuttaisi kuin hetkellisesti ja uskoisin, että usko Suomen talouden velanmaksukykyyn olisi saavutettu nopeasti paremmalle tasolle, kun nyt.

Nämä on tietysti vain näitä "uskomuksia", mutta ei meillä mitään esimerkkiä tai faktaakaan ole käytettävissä suuntaan eikä toiseen.

Se on faktaa, että nyt on mennyt erittäin huonoon suuntaan jo monta vuotta ja mitään pienintäkään valopilkahdusta ei ole havaittavissa nykymallilla ja pelkkä Sipilän sisäinen devalvaatio, tai kustannusloika, tai yhteiskuntasopimus, tai ihan millä tahansa termillä sitä vatuloi, niin ei missään tapauksessa voi muuta kun huonontaa asioita ja jos ne tästä vielä paljon huononee, niin usko meidän valtion velanhoitokykyyn menetetään vaikka eurossa oltaisiinkin sen totaaliseen romahtamiseen saakka.

Jos tuo euromaana pysyminen ja siinä talouden korjaamisen ainoa keino yrittää kääntää talous nousuun on tuhota ostovoima ja siirtää vielä entisestään kansantuote muutamien ihmisten osinkoihin ja pois maasta, tuho on varma.

Nykyinen politiikka on muuttaa kaikki osakeyhtiöiksi ja myydä ja valmistaa vallan totaalien siirto brysseliin ja kuten tiedämme meidän isänmaatamme hallitsee nykyään isäntämaasopimuksen myötä usa, joka tulee milloin tahansa haluaa maahamme täyttämään omia intressejä, eli valloittamaan maailman taloutta.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Hei,

Valuutta-alue on sellainen, jossa yhden liikepankin taseen vastattavaa-puolella eli velka/rahoituspuolella olevaa erää (=pankkitiliä) saa siirtää 1:1 suhteella toisen sen valuutta-alueen liikepankin taseeseen (=tilisiirto). Lisäksi voi halutessaan vaihtaa tuon pankin tase-erän nimeltä talletus lappuseen nimeltä seteli (=käteisnosto). Setelin voi taas vaihtaa jonkin liikepankin nolladuraatiovelkaan jos huvittaa (=talletus).

Esität tämän määritelmän valossa epäuskottavia huolia ja pelkoja. Eurossa saa nyt vaihtaa keinotekoisella 1:1 suhteella vaikkapa OP:n tase-eriä vaikkapa Portugalilaisen kriisipankin tase-erään tai Deutsche Bankin tase-erään, jos saat luvan avata tilin noissa pankeissa.

Euroeron jälkeen lupa vaihtaa 1:1 suhteella perutaan, ja Suomen Pankin ja Portugalin/Saksan keskuspankkien pitää käyttää jotain muuta suhdetta. Miten tuo suhde määräytyy? Valuuttakaupan perusteella kuten vaikkapa Puolassa tai Ruotsissa.

Onko se ylipääsemättömän vaikea tehtävä? Ei ole.

Tämä jo linkattiinkin, mutta uudestaan:

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1668...

Ei kuulosta huonolta jutulta vähentää ylikansallista pankkiriskiä murtamalla euro markkinaperusteisiin liikepankkiklustereihin kuten Suomi, Portugali ja Saksa. Ovat kuitenkin aivan erilaatuista sorttia. Eikä se Suomen sortti ole keskiimääräistä euromaata hunompi eikä missään tapauksessa banaanitasavalta-tasoa!

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Sami Miettinen esittää tuossa linkkaamassaan Puheenvuorossa mielenkiintoisia näkemyksiä. Kunpa asiat olisivatkin noin mekanistisia (lue:helppoja).

Mielestäni vertaaminen purkautuneisiin valuuttaunioneihin on hieman ontuvaa. Jokainen noista tapauksista on jo tapahtunut ja voimme arvioida niiden seurauksia "jälkiviisaasti". Jokainen tuollainen tapaus on tapahtunut ainutlaatuisessa tilanteessa. Euroerosta ei kuitenkaan ole ainuttakaan ennakkotapausta, joten relevanttia vertailuaineistoa ei ole.

Tietenkin voidaan spekuloida myös sillä, tulisiko Suomen toimia niin, että Suomi erotetaan eurosta?

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Mä luulin, että Tsipras yritti juur sitä, että laittaa ihan hulluja ehtoja, jotta saisi potkut eusta ja näin jättäisi vaan velat maksamatta, mutta ei se onnistunut, kun eurooppalaiset on niin hölmöjä, että ne vaan loi rahaa minkä kerkes, jotta sai ne pysyyn mukana, koska hutera eu ei olisi kestänyt sitä, että kreikka olis jääny pois ja muutama muu siinä vanavedessä.
Esimerkiksi Kreikalla on nyt yli 300 miljardia velkaa ja ottaen huomioon siitä aiheutuvat korkokulut, on täysin selvää, että se ei koskaan tule sitä velkaansa maksamaan. Se ei ole mahdollista. Itseasiassa mikään valtio ei niin ole tehnyt eikä tee.

Jossain vaiheessa kreikan ja muiden ongelmamaiden velkapommi lävähtää käsille ja me maksamme sen täältä verorahoista miljarditolkulla halusimme tai emme.

Ainoa tapa välttää nuo tulevat miljardimenetykset, joita ylivelkaantuneet euromaat meille tekee on lähteä pois ja huolehtia omista asioista vaikka sekin saattaa meille jonkun miljardin maksaa, joskin vain kerran.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Itse tunnut toivovan että valuuttaan liittyvät muutokset olisivat ihan järjettömän vaikeita. Onhan näitä harjoiteltu ja bkt on kasvanut keskimäärin +2,7% valuuttaliiton rikkomisen jälkeisenä vuotena. Tsekkoslovakian valuuttaunionin hajottaminen kesti viisi viikkoa. Aika nopeaa?

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-11/...

Mukana ihka oikeita banaanitasavaltojakin, joten eiköhän mennä oman vertauksesi mukaan :)

Pyytäisin kuitenkin pohdiskelemaan ensimmäisessä vastauksessani esittämääni analyysiä mitä yhteinen valuutta oikein on. Se on liikepankkien lyhytaikaisen velan hinnan sitomista 1:1 vaihtosuhteeseen kaikissa valuuttaunionin liikepankeissa ja rajaton vaihto-oikeus näiden pankkien taseiden välillä hallinnollisella tasahinnalla. Aika röyhkeää markkinamanipulaatioita josta ei hyvä seuraa, eikö vain? Eihän kaikkien euroalueen pankkien velka voi mitenkään olla samanriskistä. Ihan outo ajatuskin, joka nyt vaan on sitten toteutettu. Huonoin seurauksin.

Hinnoitteluvirheen voi purkaa hallitusti kaikissa euromaissa esim. palaamalla kuin rapu takaisin ECU:n kautta josta euro alunperin luotiinkin. Kutsun tätä ECUXIT-ratkaisuksi, jossa siis euro jää henkiin terveempänä ja kaikki saavat markkinahinnat liikepankkiensa veloille eli kaksoivaluutat.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1146...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #51

En toivo, että valuutan muuttamiset olisivat järjettömän vaikeita, mutta vaikeita ne ovat. Eurosta eroamisella on haittoja, mutta niin on eurossa pysymiselläkin. Olen kiinnostunut kumpaankin vaihtoehtoon liittyvistä worst-case-skenaarioista. Yhtään uskottavaa analyysiä en ole kuullut kummaltakaan osapuolelta; pelkkää populistista jargonia.
Tuo "ecuxit" on sekin epärealistinen skenaario. Mikään oletettu "hallittu rakennemuutos" tms. ei ole koskaan ollut hallittu. "Ruumiita" tulee joka tapauksessa.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #63

Luulis, että kun meillä on 20 vuotta ollut hallitus 100% euron ja eun kannalla, että sen puolesta olisi jotain tarjota, mutta ei ole ja erosta on aika vaikea mitään faktaa heittää, kun ei ole kokemuksia missään, mutta jos sen puolestakaan ei ole uskottavaa sanottavaa, niin mun mielestä silloin meillä pitäisi olla hallituksessa puolue, joka tutkiskelee myös näin itsenäisiä vaihtoehtoja. Näin on lähes kaikissa muissa eu maissa paitsi suomessa.

Heti kun joku uskottavasti sanoo, että euro on meille järkevämpi kun oma raha, niin olen sen kannalla, mutta koska mun silmin eu ja euroaika on ollut taloudellisesti pelkkää alamäkeä, niin vaikee on siihen uskoa.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #67

Tero Ahtola, edes uskottavat kovan linjan euroskeptikot eivät jaa näkemystäsi pelkästä alamäestä.

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola Vastaus kommenttiin #72

Joo, mut luulis, että joku uskottava euron puollustaja voisi nyt edes yhden uskottavan asian kertoa euro ylämäestä, jos siinä niin tärkeää kerran mukana on olla.

Joku on saattanut eurosta suomessakin hyötyä, mutta ei se ainakaan voi olla valtio, kun on kerran vuosi toisensa perään joutunut lisävelalla elämään, elikkä on köyhtynyt, eikä siitä ainakaan ole hyötynyt kansalaiset, kun palveluita on kärsitty kovalla kädellä ja nyt joudutaan yhä enemmän leikkaamaan.
Jos siitä on hyötynyt sijoittajat niin onnea niille.
Hyötyjissä tietty on myös poliitikot ja virkamiehet.

Jos nyt kysytään täysikäiseltä kansalta, että onkö tämä palveluiden karsiminen, veronjenkorotukset ja valtionvelan tuplaaminen tuntunut ylämäeltä, niin mitä ne mahtaa vastata?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #63

Olet kova auktoriteetti kun kaikki skenaariot pystyt simuloimaan päässäsi ja tuomitsemaan epärealistisiksi. Kuulostaa himpun verran epätieteelliseltä.

Tosin voinhan erehtyä. Heitäpä esimerkki mikä ECUXIT tai FIXIT-malleissani ei ainakaan toimisi verrattuna nykytilanteeseen.

Et muuten vieläkään ole vastannut havaintooni siitä että euro on käytännössä kaikkien euromaiden liikepankkien lyhytaikaisen velan hinnoittelupäätös 1:1-tasolle ja niiden määräämättömän vaihdon salliva mekanismi. Miten tällainen systeemi voisi toimia uskottavasti? Väärä hinta tappaa raha-asioissa kun raha liikkuu sieltä missä se on ylihinnoiteltua sinne missä se on alihinnoiteltua. Euromaiden pumppuasema nimeltä TARGET2 pitää himmelin liikkeessä ja epätasapainot euromaiden välillä ovatkin jo yli 700 miljardia euroa ja kasvussa.

Paikallishinnoitellut liikepankkivelat voitaisiin settlata ECUXIT:issakin Target2:n kautta, mutta markkinaperusteisesti eli terveesti. Korieuroilla voidaan hoitaa kaikki nykyiset sopimukset.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #73

Tuota skenaariota täytyy miettiä tarkemmin. Toistaiseksi minulla ei ole siihen oikein mitään kantaa. Silti yksi kysymys: kuka olisi esittämäsi skenaarion häviäjä? Markkinoilla tuskin syntyy kestävää "win-win" tilannetta.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Euron ansiosta on pysytty pinnalla. Markan kanssa olisi jo sukellettu. Nyt ei pystytä tekemään korjausliikettä: 15 % palkoista ja eläkkeistä sekä lomista ja etuisuuksista. Downshiftaamista pitää nyt todella toteuttaa. Mutta vielä mitä. Porukka lomailee etelässä, viettää 7 viikkoa lomaa, lähtee perjantaina puolen päivän aikaan, löhöää kotona ja lapset päiväkodissa....

Käyttäjän TeroTeukkaAhtola kuva
Tero Ahtola

Voisitko nyt hieman perustella hatusta vetämääsi väitettä, että markan kanssa olisi sukellettu. Ja kyllä esim. toi länsinaapurimme vielä taitaa pinnalla olla vaikka ei ole eurossa.

Sisäinen devalvaatio ei ole myöskään koskaan ennenkään toiminut missään, niin kuinka se toimisi nyt.

Kuullostaa hyvätuloisen puheelta, joka on ihan helvetin kateellinen köyhille duunareille, jotka on onnistunut ansaitsemaan itselleen loman.

Pienituloisten tuloja pitäisi nyt lisätä, jotta ostovoima säilyisi ja ahneiden hyvätuloisten pitäisi pitää se turpansa kiinni ja ottaa ne rahansa sieltä globaaleilta virtuaalisijoitusmarkkinoilta ja laittaa ne johonkin suomessa tapahtuvaan ja omistetavaan reaalitoimintaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Euron ansiosta on pysytty pinnalla."

Yritä nyt saada väsättyä edes pari riviä määriteltävissä olevista euron hyödyistä? Tämä kuviteltu vakaus on silmänlumetta kun talous on vakaasti mennyt alaspäin ja palkkojen alennus eli sisäinen devalvaatio vain aiheuttaa lisätuhoa ostovoiman loppuessa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä tarkoitat, että käytännössä tapahtuisi, kun "pääomat pakenevat" ?

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Suomen talouden heikosta nykytilasta on aivan turha syyttää euroa. Kyllä syyllisiä ovat surkeat yritysjohtajat, jotka maksimoivat vain lyhyellä tähtäyksellä omistajien tuloja ja omia bonuksiaan, eivätkä välitä yrityksensä pitemmän tähtäyksen kilpailukyvystä tippaakaan. Tämän myönsi vihdoin jopa Hesari pääkirjoituksessaan.

Suomessa oltiin vielä vuosituhannen alussa hyvin tyytyväisiä euroon, kun Nokialla meni hyvin ja oltiin maailmanomistajia. Kun Nokia romahti ja sellun ja paperin kysyntä ja hinta laskivat voimakkaasti, tultiin tähän tilanteeseen. Ei oman rahan käyttöönotto ja devalvaatio auta meitä millään tavalla, kun meillä ei ole tuotteita, joita joku haluaisi ostaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomen talouden heikosta nykytilasta on aivan turha syyttää euroa."

Euro valuuttana ei ole yksin syyllinen, komissio ja EKP määrää myös finanssipolitiikasta joka ei anna Suomelle työkaluja tehdä taloutta kasvattavia toimenpiteitä.

"Finanssipolitiikka on valtion harjoittamaa talouspolitiikkaa julkisen kulutuksen ja investointien sekä niiden rahoituksen osalta. Finanssipolitiikka ja rahapolitiikka ovat makrotalouden välineitä, joiden avulla hallitus pyrkii ohjaamaan talouden kehitystä, lähinnä elvyttämään taloutta taantumissa ja hillitsemään taloutta huippusuhdanteissa tasaisemman kehityksen aikaansaamiseksi." (wiki)

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Miettikää ja pähkäilkää nyt ihan kunnolla. Sumplitte vaik ne seuraavatki 8 vuotta. Syytelkää toisianne ja nostakaa oma ideologianne muiden päälle. Naurakaa hölmöille toisinajatelijoille. Laittakaa ne vankilaan tai vähintäänki pois pelistä. Tehkää kuolettavat hoitovirheet. Taudin syystä pitää vaieta.

Jaakko Savolainen

Valtion valuutan muuttaminen eurosta omaan on kokematonta. Siksi sen vaikutuksilla on helppoa pelotella ja luoda uhkakuvia.Juuri uutuuden takia asiaasta löytyy paljon mahdollisia ongelmia, joiden ratkaisuja ei ole vielä ajateltu saati ratkaistu. Ei ihme, että kokemusperäiseen tietoon elämänsä perustanut ihminen vierastaa ratkaisua.

Toisaalta euromaailmassakin tapahtuu ennen kokomatonta. Esimerkiksi negatiivinen korko. Mielestäni läntisissä markkinataloudessa on pidetty luonnollisena ja välttämättömänä rahalla olevaa hintaa, korkoa. Se on ollut perustana kaikelle taloudelliselle laskennalle ja toiminnalle. On luonnollista, että markkinatalousmaassa korko määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan perusteella. Nykyinen eurotilanne ei ole kokeiltu tai entisiin kokemuksiin nojaava menettely. Kaikki veikkaukset negatiivisen koron vaikutuksista talouselämämme perusfundamentteihin ja yleiseen toimivuuteen ovat vain arvailua. Pelottaa.

Ihmettelen jos paluu entiseen omaan valuuttaan on pelottavaa, mutta ennen kokemattomia rahapoliittisia toimia pidetään luonnollisna.¨

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Vaikka mulla on arvosana taloustieteestä niin en viitsi noita kylänmiesten markkaunelmia edes kommentoida.
Jos lähdettäisiin siitä ettei yksikään euromaa ole siitä eronnut eli mitään kokemusta ei ole asiasta. Kaikki on spekulaatiota. Specula oli antiikkin peili johon toljottamalla pyrittiin ennakoimaan mitä tuleman piti. Markkauskovaisten spekulat on samaa tasoa .
Markan ihanuus perustuu muistikuviin miten ihanata oli muistihistoriassa. Senhän näkee katsoessa valokuvia takavuosilta. Ladaa, mossea maitopusseja ja kyläkauppoja. Ja vieraita ystävällisestä Neuvostoliitosta. Vapaata rakkautta ilman Aidsia.
Neljäntoista devalvaation valheelliset edut jaettiin myös tulo- ja maatalouspolitiikkaan. Vaan kuinkas sitten kävikään.
Markaa mielivillä on sama ongelma kuin vanhalla kartalla suunnistavilla. Pitäisi maasto muttaa kartan näköiseksi. Se on hankala homma ja voi tulla hyötyä kalliimmaksi. Toinen haaste on siinä että kun on paskat housussa niin kannattaako hirveesti lähteä baanalle uhoamaan.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Suunnileen noin minäkin näen asian. Markkaan liittyy vain pelkkää nostalgiaa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Lisään vielä sen , että talouspolitiikka on myös politiikkaa. Tunne voi voittaa järjen. Työmarkkinoita kuvitellaan voitavan hoitaa lakikirja kärjessä mutta kun ei se niin mene. Lakimiesten armeijat hakkaa nytkin päätään seinään kun yrittävät pykäliä rukkaamalla ratkoa nk yhteiskuntasopimusta. Ei tunnu onnistuvan. Sama koskee tätä markka-asiaa.

Käyttäjän IlkkaSalo kuva
Ilkka Salo

Huomautan että vaikka olen kiinnostunut samoista asioista ja blogin kirjoittaja on sekä suku- että etunimikaimani, niin minulla ei ole näihin kirjoituksiin osaa eikä arpaa.

Varaan toki mahdollisuuden kommentoida myöhemmin kunhan olen ensiksi lukenut ko. blogin ja siihen kirjoitetun keskustelun.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ettei menisi ihan tunteelliseksi niin saisinko listan näistä euron hyödyistä Suomelle? Siis faktoja ja linkkejä tutkimuksiin joita varmaan on runsaasti kun näin oiva valuutta on käytettävissämme.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Yhdessä taannoisen ketjun kommenttiosuudessa väänsin sinulle rautalangasta OECD:n tilastoja. Muistatko? Kaivele sieltä.
Vaikutat koko ajan niin ärtyneeltä, että se näyttää samentaneen huomiokykysi ja ajattelusi.
Onko sinulla mitään uusia argumentteja, joihin voisi suhtautua muuten kuin kiukkuisen miehen primitivisinä purkauksina?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei OECD-tilasto eurosta kerro yhtään mitään vaan lähinnä Suomen taloudesta. Eikö eurosta ole sitten yhtään tutkimusta miten on edistänyt Suomen taloutta? Kerro sitten faktoja jos tutkimuksia ei ole? Päreet kyllä taitavat palaa lähinnä euron puolustajilla, niin älyttömiä ja tunteenomaisia ovat puolustelut.

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Kiukkuisella miehellä ei siis taaskaan ollut mitään asiallista sanottavaa: räyhähennki siellä ruudun takana louskuttaa löysiä leukaperiään, mutta sitähän sinä olet tehnyt vuosikausia. Harjoitus tekee siinä asiassa mestarin!

Kyllä niitä tutkimuksia on, mutta noin kiukkuisen miehen kanssa sellaisista keskusteleminen on vastatuuleen kusemista.

Sinä voit ihan omin nokkinesi havitella sitä Pohjolan banaanitasavaltaa ja se sinulle suodaan. Argumentaatiosi on ollut vuosia niin pateetitsta, että voisit pienellä harjoittelulla jopa edistyä, mutta markka on sinulle sellaista sentimentaalista nostalgiaa, ettei taida edistys onnistua.

Sen minkä sinä hyväksyt ilman kunnollisia perusteita, minä puolestani hylkään ilman perusteita. Rock'n'roll, deal with it!

Kari Vannemaa

Jopas paloi blogistilla päreet! Taitaa olla euro kovinkin rakas...

Toimituksen poiminnat