IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Patmos sabotoi Plan International Suomea

”Vastuullista lahjoittamista? Patmos häärää mukana” oli 29.1.2016 täällä Uudessa Suomessa käyttämäni Puheenvuoron otsikko.

 

Lyhyt taustan kertaus: Patmos Lähetyssäätiö on mukana Vastuullinen Lahjoittaminen ry:ssä. Verkkosivujensa mukaan Vala ry on varainhankintaa harjoittavien yleishyödyllisten yhteisöjen varainhankintaan keskittyvä yhteistyöverkosto. VaLa ry määrittelee tehtäväkseen edistää hyvän hallinnon ja hyvän varainhankinnan periaatteita suomalaisessa yhteiskunnassa sekä auttaa jäsenjärjestöjään ”oppimaan yhdessä” osana kansainvälistä verkostoa.

 

Tuossa pari viikkoa sitten käyttämässäni Puheenvuorossa epäilin perustellusti, että Patmos ei ole oikeassa joukossa kyseenalaisen maineensa ja hulppean taloudenpitonsa takia. Edelleen Patmoksen edustajat ovat antaneet vastuullisuuden kannalta kovin kyseenalaisia lausuntoja. On perin hämmentävää, että avoimen homofobinen ja seksistinen Patmos on jäsenenä yhdistyksessä, johon kuuluu myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

 

Patmoksen blogikirjoittajista Juha Ahvio hyökkää erityisesti toista Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsenjärjestöä Plan International Suomea vastaan 24.3.2013 päivätyssä blogissaan, joka oli otsikoitu Juha Ahvio sunnuntaina – ”Vihapuheen” vastainen punavihreä kampanja alkaa.

 

Sitten hieman taustaa Planista. Seuraavat lainaukset ovat Planin verkkosivuilta:

Mitä teemme?

Plan International on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista lastenoikeusjärjestöistä. Uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton Plan parantaa kehitysmaiden lasten, erityisesti tyttöjen, elämää ja suojelua 70 maassa.

Visiomme

Tavoitteemme on, että lapset saavat kasvaa ja toteuttaa kykyjään ihmisoikeuksia kunnioittavassa maailmassa.

Missiomme

Parannamme pysyvästi heikoimmassa asemassa olevien lasten elämää kehitysmaissa. Työskentelemme tavalla, joka yhdistää ihmisiä yli kulttuurirajojen.

Plan International Suomi on osa kansainvälistä Plania. Suomessa toiminta alkoi vuonna 1998. Plan on Suomen suurin kummilapsijärjestö ja yksi tärkeimmistä kehitysyhteistyötä tekevistä järjestöistä.

Työmme pääasiallisia rahoittajia ovat yksityiset, kummitoiminnan ja muiden lahjoitusten kautta mukana olevat ihmiset, ulkoasiainministeriö, EU sekä yritykset. Suomessa edistämme globaalikasvatusta ja -koulutusta.

·  Toimimme eettisesti, rehellisesti ja avoimesti kaikessa, mitä teemme.

·  Olemme vastuumme tuntevia ja tuloksellisia.

·  Luomme olosuhteet, joissa jokainen yksilö saa voimavaransa käyttöön parhaimmalla mahdollisella tavalla.

·  Kunnioitamme jokaisen yksilön ihmisarvoa kaikkine ihmisoikeuksineen.

·  Työskentelemme köyhyyden ongelmien ratkaisemiseksi vain tasavertaisen kumppanuuden ja yhteistyön keinoin.

·  Pyrimme jatkuvaan oppimiseen ja kehitykseen ja rohkaisemme yrittämiseen, uudistumiseen ja muutokseen kohti parempaa.

 

Tämän jälkeen Plan International Suomi esittää spesifin toimintakertomuksensa toisin kuin monessa skandaalissa ryvettynyt Patmos Lähetyssäätiö.

 

Jotta juttu saisi hullun kliimaksin, Juha Ahvio kirjoittaa blogissaan 24.3.2013 Planista seuraavasti:

Kotimaa24 kertoo 20.3.2013 artikkelissaan ”Plan aloittaa vihapuheen vastaisen kampanjan”, http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kotimaa/10873-plan-aloittaa-vihapuheen-vastaisen-kampanjan , että muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ulkoasianministeriön tukema kehitysyhteistyöjärjestö Plan aloittaa internetverkon vihapuheeseen pureutuvan nuorisokampanjan. Tarkoitus on kouluttaa ”nuoria aktivisteja” tunnistamaan ”ihmisoikeuksia loukkaava vihapuhe” verkossa ja myös reagoimaan siihen.

 

Ahvio pamauttaa seuraavaksi:

Kampanja alkaa 27.3. Helsingin Kontulassa seminaarilla, jonka avaa valtiovallan edustajana vasemmistoliittolainen tasa-arvoministeri Paavo Arhinmäki. Samalla aloitetaan, kuten artikkelissa todetaan, ”nuorten aktivistien rekrytointi”. Artikkeli korostaa, että ”kampanjassa koulutetaan 18–25-vuotiaita nuoria aktivisteja edistämään ihmisoikeuksia niin verkossa kuin sen ulkopuolella”.

 

Tässä on nyt siis todella kyse suunnitelmallisesta ja tarkoitushakuisesta aktivistien rekrytoimisesta ja kouluttamisesta tietyn ja sitoutuneen värisen ”rasisminvastaisen” ja ”ihmisoikeuksia” puolustavan ideologian suuntaviivojen mukaisesti.

 

Nuoret vihapuhetta vastaan -kampanjaksi nimetty hanke on osa euroopanlaajuista No Hate Speech Movement -kampanjaa, jonka on käynnistänyt Euroopan neuvosto (Council of Europe), http://www.nohatespeechmovement.org.

 

Vaikka sekä Euroopan neuvoston No Hate Speech -kampanja että ”uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomaksi” itseään mainostava Plan pyrkivätkin esiintymään neutraalisti ”ihmisoikeuksien” edistäjinä ja ”rasismin” vastustajina, paljastaa tämän kampanjakokonaisuuden aktivistirekryyteilleen tarjoaman koulutusmateriaalin sisältö, että kyseessä on nimenomaan punavihreän vasemmistoradikaali hanke.

 

Harvemmin käytän Puheenvuoroissani näin paljon suoria lainauksia. Tällä kertaa se kuitenkin puolustaa paikkaansa, jotta Ahvion käsitykset Planista tulisivat selviksi. Tämän jälkeen Ahvio sitten vyöryttää jos jonkinlaisten ”ajattelijoiden” käsityksiä omien perusteettomien väitteidensä – argumentteja ne eivät edes ole – tueksi. Mutta kun nuo mielipiteet eivät aina edes koske Plan International Suomea, vaan väitteet ovat sitä samaa sisällyksettömien käsitteiden ja termien vyörytystä – niin tyypillistä Ahviolle! – että niillä ei ole juuri mitään relevanssia käsiteltävän asian suhteen. Lopullisena kohteena on kuitenkin Planin pyrkimysten sabotoiminen.

 

Ovatko Ahvio käsitykset vihapuheesta: a) hänen omia pelkojaan siitä, että hänen hyvin dokumentoinut kannanotot ovat itsessään vihapuhetta ja paljastuminen on lähellä?, vai b) oireellisia paranoian pahentumisen merkkejä?, vai c) Patmoksen virallisia kantoja?

 

Problemaattiseksi asian tekee se, että Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n hallituksessa istuvat puheenjohtajana Plan International Suomen Ossi Heinänen ja jäsenenä Patmoksen Pekka Haapasaari. Yksi hallituksen jäsenistä on entinen oikeusministeri Tuija Brax (Sydänliitto), jolla luulisi olevan pätevyyttä arvioida, ovatko Patmoksen edustajien lausunnot toisesta jäsenjärjestöstä VaLa ry sääntöjen mukaisia? Ovatko nuo em. Ahvion lausunnot vastuullisuutta edistäviä?

 

Aikooko Vastuullinen Lahjoittaminen ry puuttua Patmoksen jäsenyyteen, nyt kun dokumentoidusti selvät väärinkäytökset ovat tulleet julkisuuteen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Arto Jaaskelainen

Ei muuta asiaa kuin kirjoittajan vihamielinen asenne Patmos lähetyssäätiötä kohtaan joka vie apua hädänalaisille:

http://www.patmos.fi/arkisto/1143/talviapuasi_tarv...!

Toimituksen poiminnat