IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Epäeettistä lähetystyötä Afrikassa

Lestadiolaisten varain- ja jäsenhankinta takkuaa Suomessa. Tästä syystä lähetystyötä tehdään Togossa, Gambiassa ja Ghanassa. Tämä, jos mikä, on täysin moraalitonta.

 

Jos lähetystyötä tehtaisiin missään vähänkään kehittyneemmässä maassa, toiminta tulisi sopeuttaa kohdemaan lainsäädäntöön ja eettiseen ohjeistukseen. Kehitysmaissa lestadiolaisten lähetystyöllä on inhimillisiä kärsimyksiä lisäävä vaikutus. Kouluttamattomat ihmiset ovat otollista maaperää huijaukselle, valehtelulle ja petokselle. Primitiivinen taika-usko pyritään korvaamaan toisella primitiivisellä taikauskolla. Minkäänlaista kehitystä ja parannusta kohdemaan olosuhteisiin ei saada – päinvastoin: kurjistuminen kiihtyy.

 

Lestadiolaisten ehkäisykiellolla on Togossa vakavat seuraamukset. Maassa on 130000 aidsia sairastavaa. Kondomien käyttökielto pahentaa maan katastrofaalista tilannetta. Samanaikaisesti syntyvyys on sietämättömän suuri resursseihin nähden. Kuuden miljoonan hengen väestöstä jopa yli kolmasosa elää köyhyysrajan alapuolella.

 

Onko kyseessä ihmisoikeusrikos? Perustellusti vastaus on: kyllä!

 

Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistys ry lausunto vuodelta 2009 kuuluu:

”Lapsirajoitus on Jumalan sanaa ja hyvää omaatuntoa vastaan, ja lapsen syntymän ehkäiseminen on kaikissa tilanteissa syntiä.”

 

SRK:n lausunto loukkaa ihmisoikeuksia erityisesti Togossa, jossa naisten ja lasten asema on jo lähtökohtaisesti heikko. Naisella ei täten olisi itsemääräämisoikeutta omaa ruumiiseensa. Naisten koulutuksen parantaminen ja lapsiluvun rajoittaminen on johtanut elintason kohoamiseen kaikkialla, missä progressiivisia menetelmiä on sovellutettu. Tällä hetkellä Togossa lasten määrä naista kohden on seitsemän lasta.

 

Ilmeisesti SRK haluaa ”pommittaa” Togon takaisin kivikauteen, josta Togo muuten on vähitellen ponnistamassa pois.

 

Togossa lestadiolaiset ajoittain esiintyvät neutraalina toimijana. Juuri tässä ilmenee lestadiolaisten täydellinen moraalittomuus ja häikäilemättömyys. Heidän agendansa on häivytetty mahdollisimman epäselväksi, eikä useimmilla togolaisilla ole käytettävissä riittäviä tietoja, jotta he pystyisivät arvioimaan heihin kohdistuvan lähetystyön haittoja.

 

Togossa, Ghanassa ja Gambiassa SRK tekee yhteistyötä amerikkalaisen sisarjärjestön The Laestadian Lutheran Church (LCC) kanssa. Koska kyse on amerikkalaisesta järjestöstä, on perusteltua olettaa heillä olevan paremmat taloudelliset resurssit kuin suomalaisilla. Amerikkalaisten lestadiolaisten taloudenpitoon on vaikea päästä kiinni, sillä Yhdysvalloissa uskonnolliset yhteisöt nauttivat monenlaisista erillisoikeuksista, mitä tulee kirjanpitoon ja verotukseen.

 

Tuon alalaidassa olevan linkin takana olevassa tekstissä sanotaan: Jos vanhoillislestadiolaiset tekisivät lähetystyötään ev.-lut. kirkkomme yhteydessä, kuten muut suomalaiset luterilaiset yhteisöt, heidän tulisi sopeuttaa toimintansa kirkon eettisiin ja ihmisoikeuksia kunnioittaviin periaatteisiin. Itsenäisenä SRK voi tehdä työtä Afrikassa ilman että mikään taho valvoo heidän menettelytapojaan ja käytäntöjään.

 

Tuon kommentin kirjoittaja on hyvin perillä lestadiolaisuuden kiemuroista, joten väitteen paikkansapitävyyttä ei liene syytä epäillä.

 

Ongelma ei ole pelkästään lestadiolaisia koskeva. Karismaattisiksi luokiteltavat seurakunnat tekevät aggressiivista käännytystyötä juuri maailman köyhimmissä maissa. Lähetystyön katastrofaaliset seuraukset ovat nähtävissä. Kurjuus vain lisääntyy.

 

Tulisiko esimerkiksi YK:n puuttua haitalliseen lähetystyöhön?

 

Myös ihmisoikeusjärjestöt ovat alkaneet puuttua tilanteeseen: Ihmisoikeuskysymyksiin erikoistuneet juristit totesivat lausunnossaan, että ehkäisykielto loukkaa kansainvälistä ihmisoikeuslainsäädäntöä, joka sisältyy Suomen perustuslakiin/…/SRK:n lähetystyö Afrikassa loukkaa samoin ihmisoikeuksia. Ehkäisykielteinen käännytystyö Togossa tekee tyhjäksi muiden lähetys- ja kehitystyöjärjestöjen  AIDS-avustustyön ja valistuksen.

 

Lisää lestadiolaisten moraalittomuudesta voi lukea tuolta:
https://freepathways.wordpress.com/2010/08/18/togoon-mutta-miksi/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat