IlkkaSalo kaikenlaista kritiikkiä

Geopoliittista "pelkovaikerointia"

Uuden Suomen Uutiset -osiossa Ian Bremmer harrastaa aika hupaisalta vaikuttavaa pelkovaikerointia jutussa, joka oli otsikoitu Hyytävä ennuste ”uudesta maailmanjärjestyksestä”: ”Tämä on vasta alkua”

Käsitteen ”uusi maailmanjärjestys” käyttäminen tuo ihan ensimmäiseksi mieleen amerikkalaiset ”salaliittohörhöt” ja melkoiselta hörhöltä tuo Bremmer vaikuttaakin. Originaalille lähteelle tuo Uuden Suomen uutisjuttu ei johtanut: jutun lopussa ollut linkki johti toiseen Uuden Suomen ”uutisten” alla julkaistuun juttuun. Onneksi googlaamalla aiheesta löytyy lisätietoja, mutta ei sekään muuta sitä seikkaa, että Bremmer vaikeroi aika yliampuvasti pyrkien vain kasvattamaan pelkokerrointa.

Siellä missä tämä geopolitiikan asiantuntija Bremmer näkee pelottavia uhkia, minä näen mielenkiintoisia ilmiöitä. Elämme todella mielenkiintoisia aikoja, olivatpa pelot ja uhat todellisia tai eivät.

Jutusta ei oikein selviä puhuuko Bremmer omista peloistaan vai rahoittajatahonsa peloista. Näiden ”think tankien” agendaan tulee suhtautua aina hieman skeptisesti: faktat eivät välttämättä olekaan faktoja vaan argumentteja, joissa sattuu olemaan siteeksi jotain ”todellisuuden kaltaista”. Voihan sitä ”todellisuutta” niinkin muokata, mutta vakavasti otettavaksi analyysiksi Bremmerin vaikeroinnista ei ole.

Bremmerin mukaan nyt olisi alkamassa jokin uusi geopoliittinen sykli. Saattaahan se näinkin olla tai sitten ei. Olen tosin Bremmerin kanssa eri mieltä siitä, että edellinen sykli olisi ollut toinen maailmansota. Tai ainakaan vastaavaa ei olisi nähty sen jälkeen. Taisi se edellinen sykli kuitenkin olla ”kylmä sota”.

Kylmän sodan syklissä ihmiskunnalla oli ensimmäisen kerran mahdollisuus räjäyttää itsensä olemattomaksi. Minä olen tarpeeksi vanha muistamaan esim. Kuuban ohjuskriisin, Vietnamin sodan, poliittisesti ja ideologisesti virittyneen terrorismin jne. Sitäkään ei pystytä todentamaan olivatko tuolloiset pelot ja uhat todellisia vai pelkästään irrationaalista vaikerointia maailman muuttumisen alla.

Maailma on muuttumassa jälleen kerran. Tälläkin kertaa asiaa voi tarkastella sivullisen näkökulmasta. Kaikilla ei tarvitse olla toimenpide-ehdotuksia käynnissä olevan muutoksen suhteen.

Muutosta voi tarkastella uteliaan mielenkiintoisesti, eikä silloin tarvitse edes ottaa kantaa Bremmerin lanseeraamiin ehkä peräti kuviteltuihin uhkiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat